U Subotici se održava (19-21. septembar 2020) finale prekograničnog projekta Hrvatske i Srbije “Fil(m)harmonija” u kome je nosilac Zagrebačka filharmonija, a partner Muzička omladina Novog Sada. U fokusu su dva filma Čarlija Čaplina. Korzoportal. Foto: Srđan Pablo Doroški

Produženi muzički vikend u Subotici na Trgu slobode Fil(M)harmonija sastoji se od tri koncerta od petka do ponedeljka koji izvode Zagrebačka filharmonija pod vođstvom maestra Krešimira Batinića, uz gostujuće TAJJ gudački kvartet, Ritu Kinku, klavir i Sonju Antunić, flauta. Oni pod zvezdanim nebom muzikom prate dva filma Čarlija ČaplinaPseći život” (1918) i “Mališan” (1921). Koncerti istog sadržaja prethodno su upriličeni, uvek u septembru, u Iloku i Novom Sadu (2019), ove godine u Vukovaru i Subotici.

Fil(M)harmonija je najveći projekat u istoriji Zagrebačke filharmonije koja i na ovaj način obeležava 150 godina trajanja, istovremeno i 130 godina od rođenja Čarlija Čaplina. Za prikazane filmove  “Pseći život” i  “Mališan”, prema rečima predstavnika Muzičke omladine Novog Sada Milana RadulovićaČarli Čaplin napisao je i muziku 1957, odnosno 1972. godine”. 

Posle prvog koncerta u subotu, publici u Subotici dirigent Krešimir Batinić zahvaljujući se na aplauzima obratio se rečima – “Grlimo vas glazbom”. Podsetimo na njegove reči na prvoj konferenciji za novinare koja je održana 2018. u Iloku – “ Evropski projekat Filmharmonija je čarolija filma i muzike i znatno se razlikuje od mog dosadašnjeg rada kao dirigenta klasične glazbe. To znači da neću ja diktirati tempo izvedbe, već će to diktirati film, što znači da jako dobro moram znati što se u kom trenutku događa na filmu, jer ako vam film pobegne naprijed morate ga stići, ako ste vi pobegli filmu morate usporiti. Biće ovo prekrasan audio vizuelan doživljaj, posebno kada ih uspoređujemo sa projekcijama u suraunding sistemu koji nas bombardira, pa na kraju filma ne znamo da li nas od specijalnih efekata više bole glava ili uši”.

PROČITAJTE I: maljevicev-crni-kvadrat/moj-grad-berza-rada-u-novom-sadu/letnja-razglednica-hvarska-bastina/sentandreja-kao-mediteranski-grad

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *