Lazar Marković predstavlja se novom (61.) izložbom “Kvadrat i krug” u Galeriji Ogranka SANU u Novom Sadu (1 – 15. oktobar 2020). Izložbu je otvorio likovni kritičar Danilo Vuksanović. Foto koncept: Dragana Kojić

Reč likovnog kritičara Danila Vuksanovića na otvaranju izložbe “Kvadrat i krug: Lazar Marković poznat je u likovnom stvaralaštvu kao istraživač. Simptomatičan naziv izložbe  “Kvadrat i krug” blizak je kvadraturi kruga, u njemu se nazire ideja čiji je krajnji rezultat pred nama, bez obzira koliko se Marković od toga branio. Mislim da su to osnovna  odredišta ovog ciklusa koji je samo pod navodnicima ograničen unutar te dve forme, a predstavlja istraživanje koje je obeleženo kroz dva simbola koja su na izričite načine povezani. I kvadrat i krug predstavjaju deo jedne iste geometrijske vaseljene kojoj pripadamo. Umetnik je hteo da prikaže kako nas kvadrat, taj ograničeni format, može na jedan način uputiti da posmatramo umetnost, a kada stavimo taj ograničeni format pored kruga on menja kontekst i konotaciju.

Lazar Marković o svojoj izložbu “Kvadrat i krug”: Naziv izložbe “Kvadrat i krug” je ustvari oblik podloge na kojoj sam radio, a bila su to kvadratna platna i kružni ter papiru. Slučajno sam došao do kruga. Ranije sam radio sa kvadratom, pa sam počeo i kružno na ter papiru. Nije ispalo baš najbolje, ali kada sam obrezao krug, video sam da to može da postane nešto što je moje pretežno likovno interesovanje znači bez naracije. Na izložbi su crno bele slike. Krug i kvadrat  kao geometrijske slike popunjavao sam crnom linijom koja na mnogim mestima asocira na krug. Krug se pojavio poslednje dve godine, kvadratom se bavim duže. Čak i kad sam ranije radio slike koje su imale kolorita u sebi, bile su čistih linija, kvadratnog oblika. Tehnika je grebanje po glet masi. Na podlogu platna ili ter papira nanosim akrilni kit za drvo, posle prelazim crnom bojom, pa šmirglam i ono što je udubljeno ostaje crno, a gornji sloj beo. Dosta slično grafici, bakropisu. Izložbu moram nekako da nazovem, a moje slike nemaju nazive. Pretpostavljam da ljudi koji dolaze da gledaju slike, grafike, fotografije, skulpture, još uvek umeju da gledaju i prepoznaju. Poslednji čin stvaralaštva je komunikacija umetnika sa publikom. Ako bih ja sugerisao publici šta je na slici, onda bih nametao svoje  mišljenje.

Izložba “Kvadrat i krugLazara Markovića u Galeriji Ogranka SANU u Novom Sadu traje  do 15. oktobra (2020). Ovo je njegova 61. izložba. Ovaj broj ne obuhvata šest izložbi fotografija!

PROČITAJTE I: povratak-vinila/, bastina-vojvodine-razvojni-lokaliteti-sirmium/miodrag-peric-misa-vajar-the-lonely/marta-kis-butterer-zena-umetnost/oto-esej-muzej-gugenhajm-u-bilbau/foto-esej-muzej-savremene-umetnosti-beograd-probudeni-div-i

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *