Festival uličnih svirača – Gradić fest po 23. put održaće se od 24. do 26. avgusta 2023. u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave. Pored brojnih učesnika muzičara, plesača i performera iz zemlje i inostranstva, ove godine novina je Program klasične muzike. Korzoportal

Ovogodišnji 23. Festival uličnih svirača simbolično će otvoriti tradicionalna povorka koja će 24. avgusta u 19.30 krenuti ka Gradiću od Banovine, simbolično spajajući Novi Sad i Petrovaradin. Program će početi koncertom Bojane Vunturišević, a prema rečima portparolke Festivala uličnih svirača Aleksandre Sekulić „novina će biti Program klasične muzike u kome je prvog dana predviđeno Tango veče kada će nastupiti i Camerata Novi Sad, profesionalni kamerni orkestar novosadske Akademije umetnosti, Novosadski tango kvintet koji će izvesti dela Pjacole, kompozitora koji je tango uveo u svet klasične muzike, i drugi izvođači klasične muzike“. Ljubitelji tanga imaće priluku da zaplešu na tango žurci uz DJ Anči.

Još jedna festivalska novina je uspostavljanje linije dva besplatna autobusa za posetioce Gradić festa, a još jedan će na dan otvaranja poći sa okretnice GSP-a na Novom naselju, ka Banovini odakle polazi svečana povorka.

Timski rad: Lea Kotlica, Jana Katić Čolević, Aleksandar Carić, Aleksandra Sekulić

Festivalsku povorku predvodiće Svemirski traktor i DJ MKDSL, a pratiće je italijanska osmorka mladih duvača, plesača, performera Rusty Brass Band koji su ove godine na festivalu Imaginarius u Portugalu, osvojili nagradu u jakoj konkurenciji. U naredna dva dana domaće i regionalne umetnike predvodiće makedonski Funk Shui VOADO, beogradski sastav Dolores, ANDR i Retrospektiva, Oxajo i Filip Baloš. Neka od imena koja će nastupiti na 23. Fastivalu uličnih svirača su Flairdrum iz Nemačke, The Bad Week iz Novog Sada, Monohrom, Ivan JegdićLokacije na kojima će se održavati programi su kod Beogradske kapije, Trg Prote Mihaldžića, Beogradska i Štromajerova ulica i prvo odmorište na stepenicama ka tvrđavi.

Filmski program – Gradić bioskop sastavni je deo Festivala uličnih svirača i održaće se u petak i subotu, u 20 sati, u ulici Lisinskog. Biće prokazani filmovi iz selekcije sa Filmskog fronta i dugometražni „Oaza“ i „Do daske“.

Aleksandar Carić

Aleksandar Carić, urednik festivalskog inostranog programa o specifičnoj energiji koju donosi Festival uličnih svirača – „Ovde ne postoji selekcija publike, nema ulaznica, kretanje je slobodno, deca mogu da dodirnu žonglere, instrumente, mogu da se postavljaju pitanja što u pozorištu nije dozvoljeno. Kada postoji mnogo događaja na jednom mestu stvara se posebna atmosefera, pa čak i oni koji nisu zainteresovani za program imaju sjajnu prriliku da sretnu svoje sugrađane. Umetnost je jedna vrsta katalizatora da se ljudi okupe, druže i provedu neko vreme zajedno“.

Ovo su reči koje mogu biti misija Festivala uličnih svirača – Gradić festa.

PROČITAJTE I: festival-ulicnih-sviraca-u-istorijskom-gradu/, festival-ulicnih-sviraca-intervencije-u-javnom-prostoru/, probudjeni-grad-podgradje-petrovaradinske-tvrdjave/, intervju-aleksandar-caric-car-muzika-je-da-se-podeli/

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *