FEST, 51. Međunarodni filmski festival, ove godine pod sloganom “Strast života” održaće se od 25. februara do 5. marta 2023. Premijerno će biti prikazano 17 filmova, u terminima od 19 i 21 časova, u salama Arene Cineplex, kako je najavljeno na konferenciji za novinara. Korzoportal

Jelena Galetin Žakić, konferencija za novinare

Od akronima FEST još se pomalo zavrti u glavi od ushićenja što je moguće videti filmove svetskih stvaralaca, od kojih neki nikada neće biti prikazani na redovnim bioskopskim programima. Ova opservacija važi za one kojima je bioskopska sala još nezamenljiva.

Umetnički direktor FEST-a Jugoslav Pantelić najavljujući ovogodišnji program rekao je “Takmičarski program koncipiran je tako da obuhvati širok spektar autorskih poetika i pristupa filmu. Svesno žrtvujući homogenost selekcije, smatrao sam da eklektičnu epohu u kojoj živimo na pravi način odražava upravo jedan takav raznovrstan program, koji u sebi može da pomiri filmove različitih tema, stilova, ali i produkcijskih uslova. Drago mi je što mogu da istaknem da na ovogodišnjem Festu čak trećinu ostvarenja čine filmovi režirani od strane žena, kao i to što nam nemali broj filmova dolazi sa afrikog kontinenta ili od strane autora afričkog porekla, što je trend koji bi trebalo negovati i ubuduće”.

Svako ko, uprkos mirisu kokica koji obuzima bioskope, voli da gleda filmove u mračnoj sali, pronaći će “svoju šolju čaja”. Milena i Gaga u “Obrazu uz obraz” pevali su “Ah, taj Fest, pašću, ah, unesvest…”, pa što ne bismo i u 21. veku padali “unesvest” kad počne FEST, nekada održavan pod sloganom “Vrli novi svet” (Haksli). Osnivač je bio Milutin Čolić, godina 1971.

Jugoslav Pantelić

“Filmovi možda nemaju moć da sami radikalno menjaju svet na bolje, naročito kada nastupe destruktivna vremena kao što su ova danas, ali imaju moć da evolutivno utiču na promene, kao i da nas podsećaju na vrednosti i razloge zbog kojih živimo, a jedan od njih je i ta beskrajna strast života koju smo uzeli kao naš ovogodišnji moto” (Jugoslav Pantelić).

PROČITAJTE I: pancevo-7-nova-festival-posvecen-jozefu-bojsu/, intervju-milica-nikolic-burning-man-festival-koji-to-nije/,festival-ulicnih-sviraca-intervencije-u-javnom-prostoru/, bike-fest-ruma-vrdnik/

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *