Međunarodni filmski festival 52. FEST u Novom Sadu počeće  u Areni Cineplex 24. februara 2024. (dan kasnije od beogradskog otvaranja) i trajaće do 4. marta (dan posle beogradskog), kao što je bilo u proteklim decenijama. Korzoportal

Konferencija za novinare u Areni Cineplex, Jelena Galetin Žakić

Ovogodišnji FEST u Novom Sadu počeće dokumentarnim, petnaestominutnim filmom Radivoja Bukvića „Još jedan dan“ u kome igra Mira Banjac koja je i počasna gošća festivala. Potom sledi film koji je nominovan za pet Oskara „Bartonova akademija“, poznatiji kao „The Holdovers“, reditelja Aleksandra Pejna.

Prema rečima PR novosadskog FEST-a Jelene Galetin Žakić na konferenciji za novinare “ za deset dana publika će moći da pogleda dvadeset filmova uz jedan kratkometražni. Obeležje ovogodišnjeg festivala su domaći filmovi, biće prikazana tri – „Jorgovan“, „Za danas toliko“ i „Ruski konzul“, uz prisustvo dela autorske i glumačke ekipe na crvenom tepihu. Pred novosadskom publikom biće i tri predendenta za Oskara u raznim kategorijama – „Bartonova akademija“ sa četiri nominacije, „Anatomija pada“ i „Zona interesa“ sa po pet nomicija.“

Na otvaranju FEST-a u Beogradu 23. februara, počasnu nagradu „Beogradski pobednik“ za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti primiće Želimir Žilnik i iranski sineasta Asgar Farhadi.

Prvi FEST održan je 9. januara 1971. godine u beogradskom Domu sindikata pod geslom “Hrabri novi svet”. Osnivač/glavni selektor bio je novinar i filmski kritičar Milutin Čolić. Beograd je za vreme FEST-a postao stecište najvećih filmskih autora i glumaca.

By admin

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *