Od kada je na Listi svetske baštine UNESCO-a ( 2007.), na carskoj palati Felix Romuliana u Gamzigradu kod Zaječara se sprovodi novi ciklis kordinisane obnove i revitalizacije koja je uključila najsavremenije metode zaštite i prezentacije arheoloških lokaliteta. Paralelno sa tim raste broj turista i posetilaca i širi se spisak manifestacija koje se održavaju u zidinama ovog drevnog kasnoantičkog zdanja.

 

Foto 1 Felix RomulianaPalatu poslednjih godina oživljavaju manifestacije i festivali koji se održavaju u Zaječaru i okolini, među kojima se ističu programi Zaječarske gitarijade, pozorišnog festivala Antika fest, Zaječarskog kampa mladih muzičara i Likovne kolonije u Gamzigradu. Ne smemo zaboraviti na tradicionalnu i izuzetno cenjenu Filozofsku školu, za koju se u Palati priprema 16. izdanje. U obnovi ovog dragulja pozno-rimskog doba od svetskog značaja sa kraja III veka, angažovani su stručnjaci Narodnog muzeja u Zaječaru, Arheološkog instituta i Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Beogradu.

Foto 2 Restauratosko-konzervatoski radovi na juznom zidu Palate

U istraživanja su uključene i specijalizovane ekipe iz inostranstva. Arheolozi Nemačkog arheološkog instituta iz Frankfurta na Majni su pomoću novih elektronskih uređaja locirali i istražili veliki broj građevina istočno i severno od palate, koji datiraju iz ranohrišćanskog i srednjovekovnog perioda. Time su utvrdili osnovu i strukturu naselja izvan Palate, koje je nastavilo da živi tokom srednjeg veka. Uređeni su sakralno-memorijalni kompleks na brdu Magura, istočno od Palate, gde su u dva odvojena mauzoleja sahranjeni graditelj Palate, car Galerije i njegova majka Romula. Kompleks na Maguri se nalazi u osi glavne ulice Palate, koja počinje i završava se dvema ulaznim kapijama. Uz donacije iz više zemalja, od Sjedinjenih Država do Japana, obnovljena je Istočna kapija Carske palate.

Foto 3 Obnovljen kompleks Istocne kapije

Poslednja velika svetkovina se dogodina 23. decembra 2015, kada je održana završna konferencija projekta HERA Održivo upravljanje turizmom u okviru jadranskog nasleđa. Tokom konferencije, predstavljen je završeni Multimedijalni centar Carske palate u Gamzigradu koji će sve brojnijim turistima pomoću moderne tehnologije predstaviti i približiti sadržaje Palate, njenu istoriju, nastanak, razvoj i propadanje, uz pomoć trodimenzioalnih animacija, interaktivnih panoa, hologramskih projekcija, originalnih predmeta likovne i primenjene umetnosti i restaurisanih fragmenata arhitekture. Multimedijalni centar je smešten u dve rekonstruisane kule utvrđenja, čime se nastavlja praksa smeštaja različitih sadržaja u tela ovih moćnih struktura, a turistima će biti dostupan od proleća 2016. godine.

PROČITAJTE I: sedmorecje-skola-praistorijske-arheologijegolubacka-tvrdava-se-vraca-u-zivotkultura-secanja-obnova-rodnog-sela-kneza-milosa

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *