Biblioteka je civilizacijska tekovina koju ne može da poništi ni jedan “kindl”. Zbog toga svako ulaganje u postojeće predstavlja korak ka uvažavanju Knjige . Šabačka biblioteka proširena je u novoj zgradi koja je građena  kao “Skadar na Bojani”…  Ali je sagrađena.

Foto Sabacka biblioteka 1Nedavno je otvorena nova zgrada Šabačke biblioteke, čime su prošireni prostorni kapaciteti i znatno poboljšani uslovi rada. Građenje nova zgrada trajalo je osam godina, uz nekoliko prekida i početaka što je tipično za naša ulaganja u objekte kulture (ne samo ni u toj oblasti!). Ipak, od oktobra 2015, u novi aneks su konačno smešteni Čitaonica, Višenamenska dvorana nazvana po Stanislavu Vinaveru, Odeljenje periodike, Zavičajno odeljenje i Odeljenje za decu sa čitaonicom.

Poduhvat je značajan jer se gradske biblioteke u Srbiji danas nalaze u samo nekoliko gradova namenskih građenih za te potrebe. Pored najnovijeg šabačkog primera, biblioteke u modernim objektima se nalaze još u Užicu, Negotinu, Leskovcu, Kragujevcu, Pančevu. U nekoliko gradova se nalaze u sklopu višenamenskih kulturnih centara (Smederevo, Vranje, Bor), a dodajmo još na spisak i nacionalne biblioteke – Narodnu biblioteku u Beogradu i Biblioteku Matice srpske u Novom Sadu, koje su takođe smeštene u modernim zdanjima.

Foto Sabacka biblioteka 2

Šabačka biblioteka se posle Drugog svetskog rata smestila u palati konfiskovanog Vladičanskog dvora u Masarikovoj ulici, pored koje je sazidan moderan aneks. U njegovu gradnju najviše je uložio Grad Šabac, a manji delom Ministarstvo kulture.

PROČITAJTE I: nova-knjiga-korculanski-dirsasa-brajovic-njegosev-grand-tour-iz-novog-uglabora-babic-akademska-knjiga-deo-zivotanova-knjiga-ne-mogu-i-necunova-knjiga-fantom-slobode

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *