Centralna izložba na sedmom projektu Dunavski dijalozi je “Percepcija savremenosti – Univerzalno more”, otvorena je u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine (17. septembar 2019). „Morska so ume da
nagrize čovekovu kožu, isto kao što čovek ume da nagrize more“, poruka je kojom ova izložba kuca na vrata savesti posetilaca. Kustoskinje Sanja Kojić Mladenov iz Novog Sada i Nikol Lezer iz Berlina odabrale su umetnike iz deset zemalja dunavskog regiona. Piše/Foto: Aleksandar Bugarin.

U nazivu izložbe može se primetiti tema radova – čudna kombinacija tehnologije i ekologije koja se u umetnosti ne sreće svakog dana. Svaki od deset radova prikazan je u različitom mediju, od interaktivnih radova gde imamo postavljanje gledaoca u virtuelnu realnost do do sad već klasičnog ulja na platnu. Međutim, ovo ulje na
platnu je specifično. Ispod jedne umetnine koja prikazuje uzburkano more nalazi se omanja sprava za izdavanje fiskalnog računa, koja svakim pogledom prolaznika štampa novu, nešto veću vrednost fotografije. To je samo jedan od radova koji će vas zainteresovati.

Jedan naizgled groteskni prikaz hobotnice sa čovečijom glavom na sebi u dva poteza čini nešto neočekivano. Svega jednim okretom predmeta koji se nalazi ispred njega i stavljanjem slušalica na uši, prikaz se približava posmatraču, stavlja ga u potpuno novu dimenziju i  izgovara posledice globalnog zagrevanja glasom koji nikog neće ostaviti ravnodušnim.

Prikaz mora uz depresivne stihove jedne devojke, naga žena koja leži u malom akvarijumu i gubi dah, kao i žedan vojnik koji trči kroz pustinju i čiji urlici odjekuju slušalicama  samo su neki od uznemirujućih radova koji na svakoga ostavljaju sličan utisak – stvaranje ili nadogradnja već postojeće svesti o lošem uticaju čoveka
na prirodu.

Centralna izložba “Percepcija savremenosti – Univerzalno more” u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine biće otvorena do 30. septembra. Umetnici čije će radovi posetioci imati priliku da vide su: Albena Baeva, Lana Čmajčanin, Roman Kroke, Jovana Popić, Sanja Latinović, Krista Somerer, Loren Minjono, Robertina Šebjanič, Aleš Hieng –Zergon, Ida Hiršenfelder, Julija Veg, Erika Kaproncai, Miloš Trakilović i Mariam Zakarian. 

Festival savremene umetnosti „Dunavski dijalozi“, održava se po sedmi put kako bi unapredio saradnju i pospešio upoznavanje umetnika iz zemalja podunavskog regiona. Na ovogodišnjem festivalu radove je predstavilo sedamdeset i dva autora iz četrnaest zemalja regiona. Ove godine Dunavski dijalozi predstavili su i umetnike iz Kine izložbom „Moć tišine – savremena kineska umetnost na putu svile“, čiji je kustos je Ksiao Huang, teoretičar umetnosti iz Pekinga.

Festival savremene umetnosti Dunavski dijalozi pokrenula je novosadska Galerija Bel Art 2013. godine. Teme su bile – „Dunavski dijalozi”, „Umetnosti i kriza”, „Umetnost u doba (ne)emocionalnosti”, „Umetnost u okruženju globalne nesigurnosti”, „Estetika intimnog”, „Upotreba čoveka”.

PROČITAJTE I: unavski+dijalozipovodom-izlozbe-moja-umetnost-je-moja-stvarnost-my-art-is-my-realitymuzej-savremene-umetnosti-vojvodine-vojvodanski-salonsavremena-galerija-zrenjanin-turinski-vijatov-solarov

 

 

 

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *