Leto 2019. u Novom Sadu obeležilo je nekoliko značajnih događaja u čijem vrhu su koncerti Zagrebačke filharmonije (3 – 5. septembar) pod vođstvom maestra Krešimira Batinića. Prvi koncert je zbog kiše održan u sinagogi, drugi na otvorenom prostoru u Parku prisajedinjenja između Muzeja Vojvodine i Muzeja savremene umetnosti Vojvodine, gde će se večeras održati i treći. Filmharmonija je naziv ovog projekta. Foto: Srđan Pablo Doroški, Kaća Lazukić Ljubinković

Tri koncerta Zagrebačke filharmonije u Novom Sadu deo su projekta Filmharmonija, ostvarenog u evropskom programu prekogranične saradnje  Hrvatske i Srbije  INTERREG IPA 2014 – 2020, a održavaće se u četiri grada – u ovoj godini to su Novi Sad i Ilok, u 2020. Subotica i Vukovar.

U Novom Sadu za “koncertni dvoranu” izabran je Park prisajedinjenja u centru starog jezgra Novog Sada, kao nova pozornica pod otvorenim nebom u gradu koji će 2021. biti Evropska prestonica kulture. Pred dirigentom Krešimirem Batinićem nalazi se 50 zagrebačkih filharmonista i šest iskusnih izvođača muzičara, profesora sa novosadske Akademije umetnosti. Odabrane su projekcije Čaplinovih filmovi “Pasji život” i “Skitnica”, odnosno muzika iz filmova.

Zbog čega su odabrani filmovi Čarlija Čaplina? Povod za odabir muzike iz Čaplinovih kinematografskih ostvarenja koju će tokom projekcija filmova izvoditi uživo Zagrebačka filharmonija je obeležavanje 130 godina od rođenja Čarlija Čaplina, jednog od najpoznatijih i najprepoznatljivijih lica nemog filma. Bio je i reditelj i glavni glumac, mali brka sa šeširom, tužnog pogleda i specifičnog hoda u prevelikim cipelama. Osim toga, Čaplinovi filmovi uvek prate priču o malom čoveku u vrtlogu iscrpljujećeg života u kome se, izrabljivan, na razne načine snalazi i bori za koru hleba i nečiju ljubav. Paralele sa našim vremenu su više nego očevidne, te publika filmske scene prati sa gorkim osmehom.

Nosilac projekta Filmharmonija je Zagrebačka filharmonija koja je za partnera u Srbiji izabrala Muzičku omladinu Novog Sada. Zagrebačka filharmonija je orkestar sa 147 godina tradicijom nastupa u Hrvatskoj i ambasador  je kulture ove zemlje u svetu, dok su u bogatu biografiju Muzičke omladine Novog Sada (MONS) upisane uspešne, višedecenijske organizacije brojnih koncerata i manifestacija od kojih su Novosadske muzičke svečanosti (NOMUS) kruna delatnosti.

Prvo kišno veče, promena prostora i satnice nije prijatan događaj za organizatora, ali Novosađani nisu odustali od ovog jedinstvenog muzičko-filmskog događaja, prve koncertne večeri u Sinagogi.

Kaća Lazukić Ljubinković

Koncerti projekta Filmharmonija u Novom Sadu ostvaren je u saradnji sa Fondacijom „Novi Sad 2021“. 

PROČITAJTE I: caplin-premoscuje-granice-filmharmonija/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *