Proteklog vikenda (17. septembar 2022) u Herceg Novom održana je prva od tri promocije evropskog projekta Western Balcans Greenways čiji je nosilac beogradska civilna organizacija Jugocikling kampanja sa partnerima Mountin Biking Organization MTBA iz Mostara i Omladinskim kulturnim centrom iz Herceg Novog. Korzoportal

Projekat Western Balcans Greenways – Zelene staze zapadnog Balkana, podržali su Fond za zapadni Balkan i Evropska unija stoga su njegov naziv, kao i prateće publikacije na engleskom jeziku. Zajednički cilj je, prema rečima osnivača i direktora Jugocikling kampanje, saobraćajnog inženjera Mirka Radovancapovratak saradnji i prijateljstvu zemalja sa ovog područja. Mi to radimo u ovom projektu stvarajući infrastrukturni koridor zelenih staza na trasama starih, napuštenih pruga. Sada smo povezali tri države Srbiju, Crnu Goru i Bosnu Hercegovinu, odnosno tri civilne organizacije – iz Beograda našu Jugocikling kampanju, civilnu organizaciju adrenalinskog sporta Mountin Biking Organization iz Mostara i Omladinski kulturni centar iz Herceg Novog”. Autor dizajna, vizuelnog identiteta je Aleksandar Stanojlović.

Posle promotivne vožnje biciklima uz more čuvenim Šetalištem pet Danica u Herceg Novom, održana je konferencija na kojoj su kao delove celine Western Balcans Greenways svoje lokalne projekte predstavile organizacije partneri. Skup se održao u zgradi nekadašnje železničke stanice iz 1934. Željeznička pruga sagrađena je u Boki Kotorskoj za vreme Austrougarske. Prvi voz doputovao je u Zeleniku 1901. godine, a vozovi su saobraćali na trasi Gabela-Uskoplje-Zelenika do 1968. godine kada je ugašen železnički saobraćaj. Tada je uređeno šetalište-zelena staza prva ovakvog tipa u Jugoslaviji.

Na video konferenciji Western Balcans Greenways učesnicima se obratila direktorka Evropskog udruženja zelenih puteva  (European Greenways Associaton, EGWA) Mercedes Munjoz napomenuvši da projekti koji se odnosose na oživljavanje trasa napuštenih pruga kao novih, zelenih puteva doprinose razvoju lokalne ekonomije, zapošljavanju, obogaćivanju turističke ponude i prekograničnoj saradnji. Inače, EGWA ima oko pedeset članica, a među njima je i beogradska Jugocikling kampanja.

Posle Herceg Novog, predstavljanje projekta Western Balcans Greenways održaće se ove godine u Mostaru i Priboju. Mirko Radovanac najavio je i saradnju sa novim partnerima iz Albanije i Makedonije u novom projektu Jugocikling kampanje sa kojim će konkurisati kod Fonda za zapadni Balkan.

Kada govorimo o oživljavanju trasa napuštenih pruga u Srbiji, jedan od primera dobre prakse je u Užicu. Naime, Gradska uprava je od 2015. godine pokrenula proces aktiviranja trase koja koristi utabanu podlogu, mostove, tunele, useke, nasipe i druge elemente nekadašnje železničke infrastrukture da bi savladala izuzetno težak teren kroz kanjon reke Đetinje. Staza je asfaltirana u dužini od 9 kilometara do Staparske banje, uz najave produžetka do Vrutaka (12 km), obezbeđena, obeležena, tuneli su osvetljeni. Na početku staze napravljen je lift za bicikliste i invalide. Za ove poduhvate, Evropska asocijacija zelenih staza EGWA je 2017. godine užičku stazu nagradila Evropskom nagradom zelenih staza u kategoriji izvrsnost.

PROČITAJTE I: uzice-pruga-uskog-koloseka-postala-zelena-staza/    uzice-pruga-uskog-koloseka-postala-zelena-staza/    festival-ulicnih-sviraca-podgrade-petrovaradinske-tvrdave-2-konferencija/ zelene-staze-srbije-bicikl/, deset-najboljih-biciklistickih-staza-u-srbiji-deset-najs-za-bajs/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *