Galerija Matice srpske otvorila je vrata za izložbu autorke Simone Čupić “Beograd Jovana Bijelića” koja je postigla enorman uspeh kada je prikazana u galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti. Zavirili smo iza scene, dok su trajale pripreme za “novosadsko izdanje” 27. marta 2015.DSCN0962

Simona Čupić priprema postavku u Galeriji Matice srpske

Autorka izložbe Simona Čupić, već prepoznata kao istoričarka umetnosti koja se bavi gradom kao ambijentom i onim što se u njemu stvara, a ostaje kao beleg građanskog života u određenim epohama, za korzoportal elaborira svoja polazišta izložbe Beograd Jovana Bijelića.

U tom prostoru između avangade i kraljevske kuće Karađorđevića, Bijelić pokriva i sve druge segmenta međuratnog društva – kafanske prizore, ugledne industrijalce i privrednike, znači, pokazuje nam grad iz svih njegovih domena i ono što je možda najvažnije, pokazuje nam  kako se odnosi prema gradu u koji dođete,  kako se odužite gradu u koji dođete!

DSCN0970

Pripreme za postavku u GMS

Beograd  Jovana Bijelića je onoliko širok koliko je bio i sam Jovan Bijelić. Njegov Beograd je jedan lep međuratni grad u razvoju sa elitnim građanskim društvom, ali to je takođe i grad koji se ne stidi svoje rustične prošlosti, to je grad koji živi i u kafanama na periferiji, to je grad koji praktično funkcioniše između građanske etikecije i boemskog nemara, razbarušen kakav je bio i sam Jovan Bijelić. I to čini priču interesantnom, jer kroz tu jednu bogatu svestranu raskošnu ličnost kakav je bio slikar možemo da vidimo različite prizore grada u punom spektru, u punoj širini, što nije često. U međuratnom periodu u Beogradu stvaraju vrsni slikari poput Dobrovića, Čelebonovića, Branka Popovića, imamo takođe umetnike koji angažovano kritikuju tu turobnu beogradsku stvarnost periferije, migracije radnog stanovništva koja je karakteristična ne samo za Beograd već za sve srpske gradove između dva svetska rata i koja je često obojena levičarstvom i  političkim angažmanom,  doživljajem umetnika kao čoveka koji ima društvenu ulogu u smislu nekakve korekcije prepoznatih anomalija. Bijelić, tako vesele i drage prirode, benevolentan, razbarušen, slika Beograd bez ulepšavanja, ali i bez jeda.

DSCN0967

Pripreme za postavku u GMS

Novosadska izložba Beograd Jovana Bijelića ima dva ekskluziviteta u odnosu na beogradsku prezentaciju: dopunjena je još jednom Bijelićevom slikom i biće propraćena naučnim skupom o delu ovog velikog slikara.

Fotografije snimljene u Galeriji Matice srpske

POGLEDAJTE VIŠE O TEMI NA:

http://sh.wikipedia.org

http://www.vreme.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *