Zrenjanin ima svoje mlade enciklopediste koji beleže i dopunjavaju sadržaje o svom gradu u formi internet prezentacije. Digitalna enciklopedija zove se Zrikipedija i u njoj je Zrenjanin centar sveta!

FOTO A Zrenjanin Zrenjanin

Udruženje Zrenjanin Eksplorativa (skraćeno Zreksplo) su u jesen 2013. godine osnovala trojica entuzijasta koji istinski smatraju da je njihov grad centar sveta. Pokretači ideje Aleksandar Stefanov, Filip Krčmar, Siniša Onjin i Aleksandar Radlovački zamislili su ga kao udruženje koje bi aktivnostima doprinelo unapređenju i afirmaciji lokalne istorije i kulturnog nasleđa.

Najznačajniji projekat udruženja je Zrikipedija, zrenjaninska internet enciklopedija, digitalna enciklopedija, koja se bavi  gradom, područjem koji gravitira Zrenjaninu i Banatom. Internet je najlakši način da se bogata istorija i nasleđe grada približe velikom broju ljudi bez obzira gde žive i da li su ikada posetili Zrenjanin. Mnoštvo istorijskih izvora pretočili su u moderan oblik čuvanja znanja i na taj način ih učinili dostupnim široj javnosti. Članci na Zrikipediji su naučni i profesionalno pisani, nema neproverenih informacija. Postojeći sadržaji se dopunjuju, a izvori se obavezno citiraju. Digitalna enciklopedija Zrikipedija kao projekat nema ograničen rok trajanja, a u planu je unapređenje sajta. Postoji oko 200 objavljenih članaka u kojima su obrađeni podaci o znamenitim ličnostima, toponimima, institucijama kulture, privredi, politici, veri, privrednim subjektima… Svi članci su grupisani u 18 kategorija koje su poređane po azbučnom redu od arheologije, arhitekture, verskog života do ustanova kulture i štampe. Pored velikog broja tekstualnih podataka, sajt je bogat fotografijama, ilustracijama i prikazima arhivske građe. Možemo da vidimo kako je izgledala recimo, nekadašnja Katolička crkva, na mestu današnje Katedrale.

FOTO B Zrikipedija

Zrenjanin Eksplorativa je tokom oktobra 2014. realizovala izložbu Zrenjanin nekad i sad u Kulturnom centru Zrenjanina. Uz pomoć moderne tehnologije predstavljene su promene u javnom prostoru grada u proteklom veku uz korišćenje starih i novih fotografija.

FOTO C Izlozba Zrenjanin nekad i sadIzložba Zrenjanin nekad i sad

Udruženje takođe sarađuje sa Eurobanat internet televizijom, gde su do sada snimljene i emitovane dve epizode serijala o istoriji grada Eksplorativa. Na internet portalu I love Zrenjanin postoji posebna rubrika Zrikipedija, gde članovi udruženja objavljuju kratke tekstove u obliku zanimljivosti.

Inače, u Zrenjaninu su u toku  značajna ulaganja u parterno uređenje Glavnog trga  koji će biti pripojen Glavnoj ulici kao velika pešačka zona i koje će značajno obogatiti ambijentalne vrednosti starog centra. Nasuprot tome, kulturno nasleđe centra Zrenjanina je danas posebno ugroženo, kao i u celoj Ju-regiji, usled nepovoljnih socio-ekonomskih odnosa u gradu, nedostatka novca, nerešenih pravnih i imovinskih odnosa, političara koje grad kao celina ne zanima, pojedinaca vandala koji uništavaju javnu imovinu, itd. U Glavnoj ulici u Zrenjaninu nekoliko starih kuća se urušava zbog nebrige i neodržavanja. To je loša dopuna namernom procesu rušenja starog jezgra tokom socijalističkog perioda. Zbog toga su inicijative pojedinaca i udruženja dragocene jer svako dokumentovanje i objavljivanje informacija iz sfere javnog života ili javnog prostora daje građanima uvid u rad pojedinih aktera ili u stanje i promene nekog trga, naselja, ulice u gradovima koji se menjaju brže nego što bismo želeli.

Aleksandar Stanojlović

PROČITAJTE VIŠE O TEMI NA:

http://zrikipedia.com/index

http://ilovezrenjanin.com/category/zrikipedija

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *