Izašao je novi broj naučnog časopisa “Građa za proučavanje spomenika kulture Vojvodine” koji izdaje Pokrajinski Zavod za zaštitu spomenika kulture.  Alibabina pećina blaga krije se iza neprivlačnog naslova .

GRADJA XXVIII korice NOVA.indd

Nikada nije sve rečeno o prošlosti i zbog toga skriveni dragulj – Građa za proučavanje spomenika kulture Vojvodine koji izdaje Pokrajinski Zavod za zaštitu spomenika kulture, čiji je urednik Bogdan Janjušević, treba postaviti u kontekst prošle sadašnjosti, da biste kročili u Odiseju budućnost.

U časopisu je nekoliko celina: Arheologija, Arhitektura, Industrijsko i tehničko nasleđe, Istorija, Istorija umetnosti, Konzervacija i restauracija dela likovne i primenjene umetnosti, novi odeljak Multidisciplinarni pristup u zaštiti kulturnih dobara (pišu Svetlana Bakić, Čaba Majoroš, Ruben Demeter) , Prikazi (ovog puta Dubravka Đukanović piše o knjizi Zorana Vukosavljeva Arhitektura srpskih pravoslavnih crkava u Mađarskoj). Korzoportal će povremeno objavljivati delove vrednih tekstova iz časopisa.

Gradja brojevi 21-27

Građa za proučavanje spomenika kulture Vojvodine izlazi od 1957. jednom godišnje, ne redovno, da bi se poslednjih godina izlaženje ustalilo. Razlog neredovnosti su uvek – finansije. Od 2011. nalazi se na  listi naučnih časopisa M53. Odlična prilika da se pojave istraživači baštine i da njihova reč bude i naučno vrednovana.

Od davnih godina kada je časopis izlazio kao skromna, crno bela naučna sveska uvek istih korica, ali obuhvatnog sadržaja,  poslednji brojevi su drugačiji – svaki ima novu naslovnu stranu, novu fotografiju. U novom broju 28 autori fotografija su Milan Konjević, Nedeljko Marković i Miroslav Ilić. Nedostaju nazivi onoga što je fotografisano, što bi čitaoca svakako moglo zanimati. Ova Alibabina pećina zaslužuje i tu tzv. sitnicu!

PROČITAJTE Inovi-sad-i-svetojovanski-toponimprojekat-aracaslavica-vujovic-istrazivanje-prostora-kao-sudbina

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *