Frankofonija i ovog marta nastupa u znaku  pesama, filmova, koncerata, izložbi i debata, zabavnih takmičenja posvećenih francuskom jeziku. Programi se održavaju u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kladovu, Novom Pazaru, Kraljevu, Kragujevcu…

 

frankofonija

Frankofonija je tradicionalno rezervisana za mart! Obeležava se širom sveta i u Srbiji koja se 2006. godine priključila Međunarodnoj organizaciji frankofonije kao posmatrač. U ovoj organizaciji je 80 država i vlada u kojima živi skoro milijarda ljudi i koje se zalažu za odbranu kulturne i jezičke raznolikost, za ljudska  i socijalna prava.
U četiri grada u Srbiji održavaju se takmičenja za frankofonu pesmu na kojima se okupljaju mladi ljubitelje pesme i francuskog jezika. Kad je u pitanju zabavna muzika, kvebeški slemer D-Track predstaviće svoju poeziju i muziku, a švajcarska grupa Karusel nastupiće u Beogradu. Festival frankofonog filma prikazaće ostvarenja iz Srbije, Alžira, Demokratske Republike Konga, Rumunije, Tunisa, kao i Francuske. Jedan segment biće posvećen gastronomiji jer će čak 13 restorana u Beogradu i Novom Sadu učestvovati u prezentaciji francuske kuhinje. Frankofonija će osvojiti Narodnu bibioteku Srbije u kojoj će biti održani koncerti i predavanja, a Galerija Matice srpske prirediće izložbu posvećenu boravku Save Šumanovića u Francuskoj 1929. godine. I ovo nije kraj. Istražite, pretražite. ..

PROČITAJTE I: pariz-na-udaru-teroristarolan-bart-stogodisnjicamark-ribu-fotografije-u-beogradu

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *