Protekli vikend (26, 27. oktobar 2024) ljubitelji muzike minimalizma i pratioci Ansambla za drugu novu muziku obeležili su crvenim slovom. U izuzetnom ambijentu rekonstruisanog beogradskog bioskopa „Balkan“ održana su dva koncerta usmerena pre svega na gosta, britanskog kompozitora Gevina Brajersa (1943). Piše: Bojana Karavidić. Foto: Vladimir Holodkov

Dvodnevni vikend festival, Ansambl za drugu novu muziku nazvao je Šare i šavovi. Bila je to poslastice za posvećenike muzike minimalizma, pojačana prisustvom klasika, Britanca Gevina Brajersa (Gavin Bryars), aktivnog kompozitora u poznim godinama (81) koji se bavio džezom, slobodnom improvizacijom, minimalizmom, avangardom i eksperimentalnom muzikom. Tokom studija filozofije postao je džez basista. Nakon bavljenja slobodnom improvizacijom počeo je da komponuje inspirisan muzikom Mortona Feldmana, Erl Brauna, minimalizmom i muzikom Džona Kejdža kod koga je jedno vreme studirao.

Program dva beogradska koncerta uz prisustvo jednog od najznačajnijih kompozitora našeg doba Gevina Brajersa, jednog od prvih evropskih autora ovog muzičkog pravca, sastojao se od njegovih kompozicija, jedne domaćeg autora, da bi na kraju gost održao predavanje o svom stvaralaštvu i razgovarao sa publikom, uz znalački postavljena pitanja Ivane Nićiforović.

Ivana Nićiforović, Gevin Brajers

U subotu je Ansambla za drugu novu muziku izveo nekoliko Brajersovih kompozicija za klavijature i električnu gitaru, kao i delo našeg kompozitora Miodraga Lazarova Pashu. Gost je bio Petar Stevanović iz benda “Ljubičice”.

Nedelja je bila u znaku kultne kompozicije Gevina Brajersa Jesus Blood Never Faild Me Yet koju je aranžirao za šest klavijatura specijalno za Ansambl za drugu novu muziku. Radeći film o beskućnicima sedamdesetih godina prošlog veka naišao je na snimak starca koji je pevao stihove gospela – Jesus’s Blood Never Failed Me Yet. Emotivno pevanje postalo je osnova za diskretnu, a nadahnutu orkestarsku pratnju, tako da čitava kompozicija stvara svojevrsnu katarzu. Ovu muziku sedamdesetih godina čuo je mladi muzičar iz Kalifornije Tom Vejts, a koju deceniju kasnije postaje njen deo.

Na probi

Posebnost koncertu Ansambla za drugu novu muziku proteklog vikenda doprineo je jedinstven ambijent bioskopa “Balkan” (Fondacija “Saša Marčeta”). Pod crnom tavanicom koja je odavala utisak da je nad publikom otvoreno noćno nebo bez zvezda, blagih pokreta prstiju, kao da se šunjaju nad šest klavijatura, predanosti muzici koju izvode, publici su doneli blagost sreće. Ako je sreća upitna, blagost nije. Sa njom u duši smo u nedelju, te prolećne oktobarske večeri izašli iz nota Gevina Brajersa da spokojno položimo glavu na jastuk i sanjamo što duša želi.

Bioskop „Balkan“

O uvažavanju koje Gevin Brajers ukazuje Ansamblu za drugu novu muziku govori podatak da su četiri članice ovog ansambla – pijanistkinje Nada Kolundžija, Branka Parlić, Nataša Penezić i Lidija Stanković – održale koncert u Liverpulu u čast Brajersovog 80. rođendana, u kome je učestvovao kompozitor.

Članovi Ansambla za drugu novu muziku su: Nada Kolundžija, Branka Parlić, Lidija Stanković, Nataša Penezić, Dragoljub Ilić Ilke, Miroslav Miša Savić, Andrej Negić, Olga Petrović, Dimitrije Nikolić.  

By admin

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *