Retrospektivna izložba Zorana Naskovskog “Javne tajne”, čiji je beogradski deo u toku u Muzeju savremene umetnosti, otvorena je 26. januara (2024) i u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, a trajaće do 17. marta.Korzoportal

Na retrospektivnoj izložbi Zorana Naskovskog “Javne tajne” u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine  predstavljeni su njegovi najpoznatiji radovi kao što su Smrt u Dalasu, War Frames, L’Origine du monde, Mandala i krst… Postavka se razlikuje od beogradske utoliko što je proširena novim radovima, dokumentima i artefaktima u interakciji s novim prostorom i kontekstualno drugačije osmišljenim celinama. Naskovski je tri decenije neprekidno na polju savremene umetnosti i jedan je od naših najistaknutijih umetnika i predstavnik nezavisne umetničke scene devedesetih godina prošlog veka.

Naskovski sa kustoskim timom i direktorkom MSUV

izložbe su Gordana Nikolić (MSUV) i Una Popović (Muzej savremene umetnosti Beograd), a na korene saradnje podsetila je Nikolićeva – “Pre tri godine Zoran Naskovski poklonio je za našu Kolekciju filma, videa i fotografije kopiju njegovog čuvenog rada ‘Smrt u Dalasu’. Ovaj otkup te godine  nije podržalo Ministarstvo kulture, iako je to naš najizlaganiji rad u inostranstvu. Nakon toga, otkupili smo njegov rad  ‘Crisis ‒ Ornet Kolmen u Beogradu’ za koji Naskovski dobija ‘Politikinu’ nagradu 2020. Ovo su počeci dugoročne razmene ideja sa ovim umetnikom, što je rezultiralo i ovim dvema izložbama u Beogradu i Novom Sadu.”.

Umetničku praksu Zorana Naskovskog karakteriše angažovan način mišljenja koji je povezan sa sofisticiranom upotrebom medija, utemeljenom u avangardnim i konceptualnim umetničkim praksama, u medijskom rasponu od slikarstva, videa, filma, instalacije, performansa, fotografije, zvuka do digitalnih umetničkih praksi i veštačke inteligencije. Naskovski preispituje kontroverzne društvene procese koji impliciraju političko i ekonomsko nasilje, medijsku manipulaciju slika i informacija, kao i poništavanje kritičkog potencijala i etičkih funkcija javnih institucija.

Zoran Naskovski o nazivu izložbe “Javne tajne” – “Ovaj naziv ima još jedno značenje a to je istraživanje. Na taj način se otkrivaju javne tajne. U totalitarnim sistemima ne daju vam informacije, a danas vam daju sve na uvid, pa ne možete da se snađete. To je razlika kao između Orvela i Hakslija. Ja od gomile informacija pravim selekciju, odbacujem neke, nekima se bavim da bi se posetilac izložbe zapitao, da bi pitao, da bi bio aktivan. Savremeni svet je izazov sam po sebi, svi ga živimo, postoji interakcija čoveka sa okruženjem šta ga provocira, raduje, nervira. Moramo da razmišljamo kako bismo podigli svest o nama samima. Volim aktivnu publiku na mojim izložbama koji zapitkuju”.

Na otvaranju izložbe u MSUV Zoran Naskovski istakao je da je izuzetno zadovoljan saradnjom sa oba muzeja i produkcijskim nivoom postavke.

By admin

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *