U decembru 2022, sećanje na leto 2007. godine. Godišnje doba se promenilo, neki akteri takođe, ali ključno pitanje ostaje i nadomak 2023. godine. O tome i „salama taktici“ piše: Bojana Karavidić.  Foto: Kaća Lazukić Ljubinković

Nisam dobre volje ovog leta.

Otkrila sam šta je „salama taktika“ i progledala. Tako su precizni Nemci nazvali taktiku kada velike sile pritiskaju male države, pa ih drže na kratkoj uzdi i seckaju kao salamu, lagano da ne bi krvoliptale (iako ni to nije isključeno).

Proširila sam značenje ove sintagme na svakodnevni život.

Uočavam „salama taktiku“ u životu nas malih građana i građanki, nametanju svakojakih pravila od strane vlasnika banaka i kreatora tržišta, investitora koji ruše sve pred sobom uz dozvolu vlasti. Sve posmatram u tom svetlu – seckaju me oni koji su mi odobrili kredit, oni koji mi nude stan bez učešća (a kada me se dokopaju, začas potonem u dužničko ropstvo), „salama taktiku“ primenjuje i komšija kome sam dala da koristi moju praznu garažu dok se ne presele u veći stan, a kada se to dogodilo, ucenjuje me da će počupati moje ruže koje su u zajedničkom dvorištu, modni magovi naturaju kolekcije, kozmetičke kuće lansiraju nove i nove kreme za podmlađivanje, sve u svemu osećam se „iseckano“.

U tom svetlu posmatram i jastoga koga su prošlog vikenda (2007. godina je u pitanju, prim. B.K) pojeli američki i ruski predsednici Buš i Putin, Rus kao prvi strani gost na porodičnom imanju američkog domaćina. Skupog ljuskara jedu Veliki, na račun riba pljuckalica koje pripadaju Malima.

Osećam se kao da me napadaju sa svih strana, a to nisam podnosila ni kada me je vaspitačica u obdaništu naterala da obučem trenerku ispod suknje, jer je hladno i, pošto nisam odustala, bila sam za kaznu suptilno lansirana u ćošak. „Salama taktika“ na nivou predškolske ustanove.

A modni trendovi! To je tek pritisak, žestok! Kreatori-diktatori meni nude neke suknjice, bluzice, mlitave tkanine, a ja sam u kupoholičarskoj strasti, iako znam da me drže u šaci i da će sve ovo već naredne sezone biti izbledelo i zgužvano na vešalicama pretrpanog ormana, pa ću ponovo kupovati nove bezvredne krpice i tako u krug. Seckaju me u „salama taktici“ koju sam prevela na svakodnevni život. Modni treš osvojio je tržište Srbije u tranziciji. Svaka čast Dragani Ognjenović, ali jedna od novih, beogradskih modnih kreatorki preporučuje liniju haljina u cvetnom dezenu i kroja nekadašnjeg šlafroka naših majki i baka. Malo je decentnih lanenih odela i sukanja boje bele kafe koje smo videli u filmu „Moja Afrika“. Muškarci su se odenuli u tamno siva odela ne menjaju stajling ni na 33 stepena. Hoće li bar jedan prošetati u nepostavljenom, lanenom sakou dezena prens de gal?

U kontekstu „tankog seckanja“ u mom malom životu, zaista ne bi trebalo da me dotiče „salama taktika“ Buša mlađeg i Putina. Oni iako proglašeni za međusobne neprijatelje, od kojih je Rus imenovan kao najveći prijatelj Srbije i Srba, piju aperitiv i vino u najužem porodičnom krugu, u dnevnoj sobi letnjikovca Voker Point koji je sagradio deda sadašnjeg predsednika. Piju, jedu, voze se čamcem, razgovaraju, Putin miluje domaćinovog kera. Dogovaraju se kako da sprovedu svoju zajedničku „salama taktiku“ prema Malim Državama. Pred kamerama poziraju ljutito gledajući jedan u drugoga, dok se iza scene dogovaraju koji Nož koristiti u „salama taktici“. Mi mali čekamo Delo pod imenom Ruski Veto i baš smo se nadali da će posle ovog samita javno biti pomenuta najskuplja srpska reč reč – Kosovo, sa kojom se posle noće more budi i zaspiva Srpska Aktuelna Vlast, da će Putin tresnuti vrata Bušovog privatnog letnjikovca i na odlasku doviknuti domaćinu – „Kosovo je srpsko!“. Nije tako bilo, naravno. “Salama taktika“ na delu.

PROČITAJTE I: drevna-graditeljska-bastina-pretvorena-u-prah/, najbolja-kic-fotografija-2/, jevrejska-zajednica-u-srbiji-pre-holokausta/, intervju-mira-kovacevic-eksplozija-boja/, gde-je-spaljen-sveti-sava/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *