Vikend priča Srđana V. Tešina iz zbirke „Priče s Marsa“. Autor je majstor kratke priče, jedan od najboljih među našim piscima mlađe srednje generacije, uvršten u „Antologiju najbolje evropske priče“ koja izlazi u SAD.

DSCN4461Grejson Peri (detalj), Izložba „Taština malih stvari“, MSUV 2017

 Obojica dograbiše po jednu nogu. Prevrnuše baku naopačke.

Ben Birnbaum

1.

Gradski oci još nisu dali saglasnost za izgradnju kapele na Marsu. Bdenje nad pokojnikom, zbog te nevesele činjenice, i dalje se obavlja u kući umrlog koji, sve do sahrane, leži u mrtvačkom sanduku postavljenom, najčešće, na kuhinjske hoklice ili na sto za ručavanje. Uz preminulog, po običaju, bdiju dve-tri iskusne babe, komšinice ili dalje rođake, od glave do pete obučene u crno. I svi tokom bdenja spavaju dubokim, mrtvačkim snom.

2.

Pogledao je kroz otvoreni omaleni prozor trošne kuće od naboja. Video je dve smežurane starice kako spavaju, sedeći uz kovčeg s mrtvom babom, koja je, to je istina, delovala zdravije od baba koje su bdele nad njenim sitnim, očuvanim telom.

Ušao je u dvorište na prstima. Vrata metalne kapije bila su širom otvorena, kao i vrata predsoblja i sobe u kojoj su bile babe. U prljavu platnenu vreću pažljivo je stavljao hranu sa poslužavnika, flaše rakije i sveće. Već je krenuo iz predsoblja kad je, krajičkom oka, u mrtvačkom sanduku, na babinim prekrštenim rukama, ugledao svežanj novčanica. Ostavio je vreću s plenom u predsoblju i tiho ušao u sobu. Izvukao je novac iz babinih koščatih ruku. Neko je, na parčetu masnog papira, neveštim rukopisom napisao: „Bila si sirotinja na Zemlji, budi bogata na Nebu!“ Zgužvao je papirić i strpao ga u džep. S gađenjem je posmatrao babino lice uokvireno crnom maramom. Mrtva usta su joj bila tek-tek otvorena. Muve su uletale i izletale iz rupe gde je trebalo da se nalaze prednji zubi, polomljeni i ispali odavno.

DSCN4455

Grejson Peri (detalj), Izložba „Taština malih stvari“, MSUV 2017

3.

Uhvatio je jeftini, drveni posmrtni kovčeg za gornji kraj, polako ga privlačio k sebi i istovremeno spuštao na zemljani pod, a onda ga je, začuđujuće lako, zarotirao, odvukao korak-dva i naslonio uza zid. Ukrućenu babu, otkrivenih, tankih nogu kao u devojčurka, ostavio je da stoji naglavačke. Roj muva je uznemireno leteo oko gole sijalice.

4.

Marsom su mesecima kolale različite verzije priče o tome kako se mrtva baba u sanduku premetnula naglavačke i kako su druge dve babe umrle od straha tokom bdenja.

Jedino je Mali Zeleni govorio istinu, ali mu niko nije verovao, već je, neretko, dobijao grdnje i još ćušku-dve zbog toga što se sprda s nesrećnim, mrtvim babama.

„Priče s Marsa“, Arhipelag, Beograd, 2015.

PROČITAJTE I DRUGE vikend-prica

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *