Venecijanske tvrđave, odnosno mreža venecijanskih odbrambenih tvrđava uvrštena je 2017. na listu Svetske baštine Komiteta Ujedinjenih nacija za kulturu, nauku i obrazovanje – UNESCO. Komisija ovog međunarodnog tela na sastanku u Krakovu odlučila je da se mreža od šest lokaliteta u tri jadranske države uvrsti na listu pod zvaničnim nazivom: The Venetian Works of Defence between 15th and 17th centuries – Venecijanski odbrambeni radovi 16. i 17. veka.

Ilustracija

 

U mrežu su uključene zidine u gradovima Bergamo, Peschiera del Garda i Palmanova (Italija), Zadar i Šibenik (Hrvatska) i Kotor (Crna Gora). U objašnjenju UNESCO-a piše da ova utvrđenja predstavljaju jedinstveno svedočanstvo vojne arhitekture i primer odlično organizovanog sistema odbrane Republike Venecije i njenih veza na Jadranu i Bliskom istoku.

Sa tri nova lokaliteta pod zaštitom UNESCO-a, Italija je sa 53 mesta ponovo najzastupljenija država na svetu. Zanimljivo je da je Venecija u prošlosti gradila tvrđave u brojnim gradovima koje je kontrolisala, dok sebe nije utvrđivala na klasičan zidani način, već se odbrana same Venecije bazirala na razvijenoj mreži utvrđenja u bližoj i daljoj okolini i neposredno, putem lagune, kao prirodnog specifikuma ovog grada i položaja u njoj.

PROČITAJTE I: zlatko-uzelac-barokna-tvrdava-petrovaradin-inzenjer-matija-von-kaiserfeldzlatko-uzelac-barokni-grad-tvrdava-pancevogolubacka-tvrdava-u-jeku-obnoveosijek-tvrda-gradovi-tvrdavetanja-damljanovic-conley-revitalizujmo-zastitu

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *