U Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije (Beograd) od 30. juna do 19. jula 2017. održana je izložba u čijem centru je bio Bač, usnuli/probuđeni gradić u srcu Bačke, na preliminarnoj listi Svetske baštine (UNESKO). Izložba je posvećena desetogodišnjem projektu „Vekovi Bača“ čija je autorka i rukovodilac Slavica Vujović iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

BAN_5677

Postavka izložbe Deset godina Razvojnog projekta integrativne zaštite nasleđa – Vekovi Bača“  u beogradskom Medija centru „Odbrana“,  nastala je 2016. godine kada je Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture obeležio 65 godina od osnivanja.

BAN_5592Slavica Vujović

Radeći na projektu „Vekovi Bača“ koji je obuhvatio Tvrđavu, Franjevački samostan i manastir Bođane, Slavica Vujović vodila se idejom da nasleđe treba da se koristi, da ne izgubi vrednost i da u fokusu bude lokalna zajednica, odnosno njeni građani.

BAN_5690

Bač se nalazi na Preliminarnoj listi Svetske baštine  (UNESKO), a naredna stepenica je njegova nominacija na ovu prestižnu listu. U toku je opsežna priprema obrazloženja za „mix UNESKO listu“ koja obuhvata kulturno i prirodno nasleđe, koje bi trebalo da bude završeno/predato do 1. februara 2018. godine. U prilog nominaciji je što je Rezervat biosfere „Bačko Podunavlje“ upisan u Svetsku listu rezervata biosfere, a Bač se nalazi u tom prostoru.

BAN_5672

Izložba „Deset godina Razvojnog projekta integrativne zaštite nasleđa – Vekovi Bača“ koja je bila postavljena u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije od 30. juna do 19. jula 2017. projekat je Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture uz podršku Galerije Matice srpske, Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu, Centra za muzeologiju i heritologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu, Fonda „Vekovi Bača“, i domaćina izložbe Medija centra „Odbrana“.

Foto: Medija centra „Odbrana“

PROČITAJTE I: slavica-vujovic-istrazivanje-prostora-kao-sudbinabac-u-danima-evropske-bastinegolubacka-tvrdava-se-vraca-u-zivot, bac

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *