Poklon-zbirka Save Stepanova od 18. jula (do 7. septembra 2019) nalazi se u Galeriji Matice srpske, kada je otvorena izložba poklonjenih radova. Na otvaranju su govorili upravnica Tijana Palkovljević Bugarski, darodavac, likovni kritičar/kolekcionar Sava Stepanov, a prvi put se na crvenom tepihu javno predstavila kustoskinja Miroslava Žarkov koja je uz Danila Vuksanovića mlađa autorka izložbe. To je naš Tekst u fokusu, uz napomenu da je ovo lep primer kako se u jednoj od naših najuglednijih nacionalnih kulturnih ustanova daje šansa mladima. Foto: korzoportal

Tijana Palkovljević Bugarski, Sava Stepanov, Miroslava Žarkov, Danilo Vuksanović

Izložbu prati publikacija Poklon-zbirka Save Stepanova sa uvodnim tekstom upravnice Tijane Palkovljević Bugarski, sa darodavcem Savom Stepanovim razgovarao je Danilo Vuksanović, a raspravni tekst napisala je Miroslava Žarkov, sledi i katalog poklonjenih radova.

Za Miroslavu Žarkov rad na izložbi Poklon-zbirka Save Stepanova  bio je zahtevan, ali izuzetno zanimljiv istraživački posao na polju moderne umetničke produkcije.

 

Miroslava Žarkov na otvaranju izložbe Poklon-zbirka Save Stepanova: Bilo je zaista pravo uživanje raditi na ovoj izložbi. To je bila jedna istinska avantura za mene kao kustosa, jer sam se u Galeriji Matice srpske češće bavila delima velikana tradicionalne nacionalne umetnosti, a onda je pred sve nas zaposlene u Galeiji stigla ova jedinstvena kolekcija novije srpske umetnosti, dar Save Stepanova. Poklon-zbirka Save Stepanova se sastoji od 75 umetničkih dela kojima se predstavlja čak 57 umetnika koji su stvarali na vojvođanskom umetničkom prostoru u periodu od 60-ih godina 20. veka, pa do početka 21. veka, do 2017. godine. Ova kolekcija pokazuje raznovrsnost likovnih izraza i izuzetno bogatstvo tehnika i tehologija izrade umetničkih dela, što i jesu osobenosti moderne i postmoderne umetnosti. Samo površnim pogledom na izložbu primetićete ovu šarenolikost – od fotografija koje dokumentuju performanse, fotografija slatih pomoću fiksne telefonije, ručno pravljenog kartona, do kolažnih tehnika i klasičnih tehnika ulja ili akrila na platnu. Dela iz Poklon-zbirke Save Stepanova nastala su kao produkt različitih umetničkih linija i stremljenja, i zbog toga se samo grubo posmatrano mogu smestiti u kategorije konceptualne umetnosti, neoekspresionističke prakse i geometrijske apstrakcije. Na izložbi ćete imati priliku da vidite i prepoznate ove tri celine, međutim, primetićete i nemogućnost da se umetnost smesti u bilo koju kategoriju. Upravo zbog toga je neka dela bilo lako premeštati iz jedne celine u drugu a da se ona pritom i dalje na svom mestu. Zahvaljujući kolekciji Save Stepanov koju je poklonio Galeriji Matice srpske, nastavljen je s jedne strane kontinuitet darivanja, kao prakse koju je započeo Sava Tekelija i na kojoj se zasniva kolekcija ove Galerije, ali je s druge strane nastavljen i kontinuitet u popunjavanju naše kolekcije delima savremene umetnosti.

Oprema teksta korzoportal

PROČITAJTE I: galerija-matice-srpske-nova-poklon-zbirka-otvaranje, somborski-salon-2018, simpozijum-skulpture-meander, zbirka-savremene-galerije-zrenjanin, groznjan-grad-umetnika-pola-veka-trajanja, foto-esej-groznjan, 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *