Beograd je u Muzeju Jovana Cvijića (Galerija “Karst”) – Muzej grada Beograda, izložbom studentskih radova Visoke škole Beogradske politehnike “Secesija kao inspiracija” obeležio Svetski dan secesije – 10. jun, kada se podseća na vrednosti i domete ovog umetničkog pokreta koji se krajem 19. veka  suprostavio akademizmu u umetnosti uvodeći elemente slobode, pozlaćene lepote i strastvenog života. Ovaj pokret bio je vidljiv u arhitekturi, primenjenoj umetnosti i svakodnevnom životu oslobođenom stega. Korzoportal na licu mesta.

Dušan Borović, Majda Sikošek

Istoričarka umetnosti iz Beograda Majda Sikošek fokusirala je istraživanja na beogradskoj secesiji i prvi put je njenim nastojanjima pre tri godine (2017) Svetski dan secesije obeležen u Beogradu. Prvom koraku, sledili su drugi i treći kada njen projekat podržava i Muzej grada Beograda.

Majda Sikošek o ovogodišnjem Svetskom danu secesije u Beogradu: Izuzetno sam ponosna što se uz dragocenu podršku Muzeja grada Beograda i Angeline Banković, ove godine Svetski dan secesije u Beogradu obeležava uz pridruživanje Visoke škole strukovnih studija Beogradske politehnike – Odeljenja za dizajn, profesora Sandre de Palo i Željka Zdravkovića, odnosno njihovih deset studenata. Oni su izradili predloge za unutrašnje rešenje dela Kalabine kuće za odmor u Banatskom Despotovcu. Svega ne bi bilo da projekat nisu prihvatile vlasnice kuće, sestre Jovana Kalaba i Jelena Stegnjaić koje se kao građanska inicijativa pridružuju projektu u kome je secesija u fokusu.

Kalabina kuća u Banatskom Despotovcu                                                                                                 Foto: Lepota života

Majda Sikošek – zbog čega je odabrana Kalabina kuća za odmor u Banatskom Despotovcu. Na tom lokalitetu u Vojvodini, početkom 20. veka, pa do tridesetih godina istog veka –  iako je to već doba ar dekoa, građene su kuće koje imaju vidne odlike secesije, vrata, prozori, dekoracije na zidovima u tom su stilu. Kalabina kuća za odmor sestara Jovanke i Jelene izgrađena je tada sa elementima ovog umetničkog pokreta. Doveli smo  studente, na licu mesta razgovarali su sa investitorkama, uradili su predloge i tri rada su nagrađena, plus jedan rad koji su odabrale vlasnice. Inspiracija im je bila beogradska arhitektura secesije. 

Sestre Jelena Stegnjaić i Jovanka Kalaba naslednice su porodične kuće u Banatskom Despotovcu koja je proletos postala in citu objekat razrade projekta „Secesija kao inspiracija“.

Jelena Stegnjaić i Jovanka Kalaba

Jelena Stegnjaić i Jovanka Kalaba o odluci da se pridruže projektu „Secesija kao inspiracija“: Kao i većini kuća u Vojvodini, posebno u Banatu, pretilo je da je roditelji prodaju za malo para, jer je kuća bila samo trošak. Smatrale smo da nije u redu da kuća u kojoj smo provele detinjstvo i mladost tek tako nestane iz našeg života. Borile smo se lavovski sa roditeljima da bismo ih ubedile da je ne prodaju. Bilo je i suza. Trebalo nam je vremena da bismo objasnile našu ideju o obnovi i na koraku kada smo htele da odustanemo, dobile smo zeleno svetlo.

Jelena Stegnjaić i Jovanka Kalaba o tome kada se prave osobe sretnu na pravom mestu: Dobra ideja uvek nađe istomišljenike. Poznanstvo sa Majdom Sikošek je višegodišnje, ali jednom smo se srele na nekom skupu kada smo joj predočile ideju o obnovi kuće i njoj je trebalo desetak minuta da prihvati ideju. Zatim su kockice počele da se ređaju. Pojavili su se oni koji su prihvatili našu ideju –  Angelina Banković iz Muzeja grada Beograda, Sandra de Palo i Željko Zdravković iz Visoke škole strukovnih studija Beogradske politehnike. I eto nas danas ovde. Odabrale smo kao vodeći rad Artinjana Artinovića jer je lako izvodljiv, odnosno ne zahteva velika ulaganja. Ideju smo prilagodile našim finansijskim mogućnostima. Ali, uzećemo u obzir i detalje iz drugih radova.

Foto: Arhiva Miloša Jurišića

Izložba studentskih radova je deo projekta Secesija kao inspiracijakome sledi nekoliko predavanja u junu, koja se održavaju u Galeriji „Karst“, u Muzeju Jovana Cvijića. Prvo je bilo predavanje Bojane Popović iz Muzeja primenjene umetnosti –  „Moda: od secesije do ar dekoa” (13. jun), sledi ( 20. jun) “Arhitektura secesije u Subotici”, koju predstavlja Viktorija Aladžić sa Građevinskog fakulteta u Subotici, a Simonida Zorić Jančić, nezavisna edukatorka, zatvara ovogodišnji ciklus (27. jun) pričom “Kreativnost i simbolika nakita u doba secesije”.

Ako ste mislili da ćete samo sedeti na predavanjima, prevarili ste se. Program „Secesija kao inspiracija“ uključuje i šetnje. Program i satnica na linku.

Nagrađeni studentski radovi su: Anđela Iričanin, Jelena Lazarević, Miljana Jaćimović i Artinjan Artinović.

lepotazivota.rs/secesija-kao-inspiracija-2

PROČITAJTE I: svetski-dan-secesije-i-u-beogradu-strastveni-pristup-zivljenjusinagoga-u-subotici-obnovljena-bastinabanatski-kulturni-centar-izlozba-posvecena-gustavu-klimtuintervju-majda-sikosek-lepota-spasava-svetaleksandar-zograf-suboticka-secesija-u-stripu,

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *