Filmski festival Slobodna zona održava se po 19. put u Beogradu, Novom Sadu, od sada i u Kragujevcu. Ovogodišnji termin je od 31. oktobra do 5. novembra (2023). Premijeru će doživeti  film novosadskog reditelja Aleksandra Reljića „Mamula All Inclusive“. Korzoportal

Ovogodišnja Slobodna zona koja se održava pod motom „Između stvarnog i (ne) mogućeg“ na programu ima 64 filma u nekoliko selekcija. U Novom Sadu biće prikazan 21 film. Film otvaranja koji je već pobudio ogromnu pažnju je „Zlo ne postoji“, japanskog oskarovca Rjusukea Hamagučija, koji tematizuje odnos investitora i lokalnog stanovništva koje ne želi da se gradi luksuzni kamp koji će ugroziti izvorište vode. Ovaj film premijerno je prikazan  pre mesec dana na Venecijanskom festivalu.

Na konferenciji za novinare u Novom Sadu Branka Pavlović iz tima Slobodne zone u kojoj su i Rajko Petrović i Ivan Milenković rekla je da su odabrali autore i autorke  koji/e slede liniju mota festivala „Između stvarnog i (ne) mogućeg“ – „Biće puno tema o identitetu, suočavanju sa prošlošću, tradicijom, odnosom između modernog i tradicije. O očuvanju prošlosti govori film novosadskog reditelja Aleksandra Reljića ‘Mamula All Inclusive’ koji će premijerno biti prikazan na Slobodnoj zoni. Želimo da očuvamo uspomene na žrtve Drugog svetskog rata koje sve više tonu u zaborav. Slobodna zona se zalaže da to ne bismo smeli da dozvolimo“.

Aleksandar Reljić, Branka Pavlović

Reditelj filma „Mamula All Inclusive“ Aleksandar Reljić – „Film smo snimali sedam godina prateći transformaciju ostrva i tvrđave Mamula u Boki Kotorskoj, od nekadašnjeg koncentracionog logora koji je bio pod upravom italijanskih fašista, do ideje da na tom mestu bude hotelski spa rizort što je i ostvareno. Izgradnju smo pratili iz ugla preživelog logoraša Ivana Markovića koji je tada imao devet godina. Mesec dana pošto je preminuo, otvoren je hotel i mi smo završili film. U okviru hotela nalazi se memorijalna soba u kojoj je prikazano da je na ovom mestu bio logor, sa imenima logoraša. Ta soba čuva istoriju mesta. I to je bio povod za naslov filma ‘Mamula All inclusive“.

Projekcije filmova na Slobodnoj zoni u Novom Sadu održavaju se u Areni Cineplex i Kulturnom centru.

PROČITAJTE I: filmski-festival-slobodna-zona-i-u-novom-sadu/, tekst-u-fokusu-japan-povratak-iz-buducnosti/, andrea-palasti-izlozba-hrizantema-koja-ubija/, vikend-prica-obecanje/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *