U trenutku su se na obali Dunava objedinili simboli   –  jedan gradski, drugi nacionalni – Petrovaradinska tvrđava simbol Novog Sada , autobus double decker Ujedinjenog kraljevstva, ali je najvidljiviji u Londonu. Prvog dana leta 2015, u sumrak, našli su se u fokusu nečijeg oka ti simboli grada. Baš to je Grad!

20150620_203911Novi Sad                                                                                                  Foto: I.Volić

U najdužem danu u godini, 21. junu, koji se obeležava i kao Svetski dan muzike, neočekivano su se u Novom Sadu ukazale dve materijalne baštine na jednom mestu – graditeljska iz 18. veka Petrovaradinska tvrđava, i saobraćajna Double Decker iz 20. Mlađa je ova druga, ali znatno poznatija! Nije ovo neka pouka o mlađem/starijem i ko ima veću vrednost/značaj, već kako je dobro kada se izmeša Naše i Njihovo ili Njihovo i Naše! U tom slučaju ni države, ni gradovi nisu bitni, već ono što nam je  vidokrug  svakodnevnog života. Tada ne postoje granice.

Tvrđava i Autobus na sprat , dve različite priče spojene odjednom/najednom na dunavskom keju u Novom Sadu, predočavaju da simboli grada mogu biti Nova Priča u Gradu. Ko će sklopiti priču je već teže pitanje.

Šta je grad? Kako je nastao? Koje su faze njegovog razvoja? Koja je njegova uloga, koji cilj? Pojavio se u različtim oblicima koji mu ne dopuštaju da se postavi jedinstvena definicija. Nije ga jednostavno opisati, jer se neprestano menja: u početku, to je embrionalno društveno jezgro, a onda dolaze kompleksne etape njegove zrelosti, da bi na kraju ostario i počeo da se raspada. (Luis Mamford)

Da ne bi nastao Mrtav Grad, postoje simboli grada koje spajamo u sliku svakodnevice, kao delove njegove žive baštine bez obzira gde su nastali. To je, u stvari, Naš Grad i nije važno u kojoj državi se nalazi. Gde je vaš Grad?

PROČITAJTE VIŠE NA:

https://sh.wikipedia.org

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *