Spoj muzike, poezije i govora tela – to je novosadski Poetski teatar. Njihova predstava „Ja biti, ja ne znati mađarski“ premijerno je izvedena 2012. tada kao „Ladik, Domonkoš, Tolnai“ i od tada se neprekidno igra i razvija, sada pod novim naslovom. Poetski teatar je 13. februara gostovao u beogradskom „Krsmancu“ kao znak solidarnosti sa ovom svojevrsnom kulturnom institucijom Beograda i Srbije kojoj preti gašenje.

ja-biti-2

Poetski Teatar je književno-pozorišni projekat Kulturnog centra Novog Sada od 2011. Ideju pesnika Siniše Tucića i urednika književne redakcije Nedeljka Mamule oberučki su prihvatili Ana Vrbaški i Marko Dinjaški, autorski tima Alice in WonderBand. Prvi put ideja je ostvarena u projektu Poezija Siniše Tucića kroz muziku Alice in WonderBand. Bio je to zanimljiv način predstavljanja poezije kroz muzičko-pozorišni performans. Onda su nastavili svoju viziju stvaralaštva kroz veseli i brutalni kabare erotskih, izbegličkih i političkih stihova vojvođanskih pesnika koji pišu na mađarskom jeziku –  Katalin Ladik, Ištvana Domonkoša i Ota Tolnaija. Gerilske pesme, Havarija, erogena poezija Katalin Ladik menjale su poglede mladih u doba kada su napisane. Do danas su aktuelne! U atraktivnoj kabaretskoj predstavi izvode ih autori Ivan Pravdić, Ana Vrbaški i Marko Dinjaški. Ovu predstavu novosadska publika od nedavno ima priliku da vidi u Firchie Think Tank studiju.

ja-biti-krsmanac-1Posle izvođenja „Ja biti, ja ne znati mađarski  u beogradskom Krsmancu 13. februara umetnički direktor Vladimir Cvejić rekao je – Oni koji su očekivali dramski zaplet i potku priče, nisu je dobili. Poetski teatar je upravo nešto drugo: pratimo priču kroz muziku, poeziju, sugestivne nagoveštaje. Snažna predstava, koja prenosi ono što je između redova, o životu na ovim prostorima, između rata i demokratije, između nemila i nedraga, o odnosu muškarca i žene, o ljubavi i mržnji, prema sebi i drugima.

ja-biti-sinobus

Poetski teatar Kulturnog centra Novog Sada imao je druge scenske nastupe. Predstavljali su poeziju Branka Andrića – Andrle, Vojislava Despotova, Judite Šalgo, Slobodana Tišme, Vujice Rešin Tucića, kao i  Ioana Flore, Siniše Tucića, Patrika Kovalskog, Tihane Janjić, Nike Dušanova i Maje Solar. Slede predstave Samson i Delila Laze Kostića i Sterijin horor komični šou! Jovana Sterije Popovića. Predstavu Samson i Delila  režirao je Ivan Pravdić i u njoj igra sa Ervinom Hadžimurtezićem, Višnjom Obradović, Kristinom Jevtović, Alisom Dinjaški, Anom Vrbaški i Markom Dinjaškim. Atraktivnost predstave je pojačana igrom koja je u potpunosti okrenuta posetiocima – Publika sedi, stoji, igra po ivici kruga u kojem se zapliće i raspliće tragična pletenica strasti, savesti, miline, bola… Prožimaju se suprotnosti, smešnog i strašnog, nežnog i grubog, ljubavi i dužnosti, ceremonije i transa, erosa i tanatosa… u neprekidnom „sudaru izobilja razigranih dveju sila: od omraze, od omilja…

 Poetski teatar predstavio se na Sterijinom pozorju, Štrih festu, Patosoffiranju, Šinobus festivalu, Svetskom danu poezije i na raznim pozorišnim i ambijentalnim scenama. Muziku uvek potpisuje Alice in WonderBand.

 Ivan Pravdić,  Ana Vrbaški

 PROČITAJTE Ibreht-u-dve-epzodeandras-urban-what-is-europepredrag-vranesevicmuzika-uvekslobodan-tisma-2intervju-laslo-vegel

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *