Studenti različitih studijskih grupa sa novosadske Akademije umetnosti kojima je klavir samo jedan od obaveznih predmeta sviraju etide koje je komponovao Filip Glas, živa ikona Nove muzike. Ovo je prvi tematski koncert Katedre za klavirski praktikum. Koncerti u Vrbasu, Zrenjaninu i Novom Sadu.

za sl.

Oni su budući pedagozi, kompozitori, orguljaši, solo pevači, etnomuzikolozi i muzikolozi koji vole da istražuju, pronalaze novu literaturu i osećaju strepnje i čari kreativnosti na pozorinici.  Oni neće nastupati pod svetlošću reflektora u budućnosti (osim solo pevača), odnosno, to nije predviđeno, iako su putevi sudbine nepredvidivi… Na prvom ikada organizovanom tematskom koncertu Katedre za klavirski praktikum čućemo Prvu svesku, odnosno prvih deset etida Filipa Glasa, izvode student različitih studijskih grupa sa novosadske Akademije umetnosti kojima je klavir tek jedan od obaveznih predmeta.

Zbog čega je program koncerata ekskluzivan?! Filip Glas je u Njujorku, decembra 2014. sa devet pijanista premijerno izveo svih svojih 20 etida. Prvo izvođenje u Srbiji bilo je već maja 2015.  u prestižnom Kolarcu  na Internacionalnom festivalu Nove Muzike Ring Ring. Tada su ceo Glasov program u Beogradu  izvele Nada Kolundžija, Branka Parlić i Nataša Penezić. Bile su kao 3 u 1, gde je Jedan Filip Glas, a Tri one – Kafa, Šećer i Mleko. Ovacije na kraju koncerta nisu bile slučajne! Studenti su nastavak ekskluzive, ma šta to značilo. Sjajno je!

PROČITAJTE I:branka-parlic-six-a-clock-new-musicbranka-parlic-nova-muzikaruska-avangarda-art-revolucijakorzo-portal-postoji-godinu-dana

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *