Podgrađe Petrovaradinske tvrđave dočekalo je buđenje/obnovu. Esej „Petrovaradin“Lasla Vegela  prenosimo iz knjige „Zaboravljeni grad – Podgrađe Petrovaradinske tvrđave“ (Suburbium/Muzej Grada Novog Sada/Futura publikacije, 2005). Foto: korzoportal

Podgrađe je minule vekove prebrodilo tako da ga nismo ni primetili. Nije bilo samo pastorče Novog Sada, nego i Petrovaradinske tvrđave. Mada je početak svega baš tamo, u Podgrađu. Onaj ko se na početku početaka tamo naselio, mogao je računati na to da će moći opstati zahvaljujući isključivo tome šta će stvoriti sa svojih deset prstiju, i da će uvek živeti za druge, da će se diviti samo drugima – nikad sebi.

Podgrađe je siroče i nesebično je.

Svim svojim nervnim vlaknima vezano je za grad, ali se u njemu ipak osećamo kao da smo stigli u neki drugi grad.

 

Podgrađe je ono što smo i mi sami, ali ujedno i nešto drugo, nešto što ne poznajemo ni u njemu, ali ni u nama samima.

Podgrađe je podsvest grada.

Istorija Podgrađa često odražava baš ono o čemu grad sanja.

A lik Petrovaradinskog Podgrađa pokazuje da Novi Sad ima rđave snove.

Sa zidova opada žbuka, zgrade su zapuštene. Svetlost jedva prodire u uske ulice. U njima prebiva nekakva prigušena tišina, tišina prognane istorije.

Svega nekoliko spomen-ploča svedoči o tome da je ovde nekad živela jedna istorija – delovi te istorije su stešnjeni u porodična predanja, ili su ih sa sobom poneli, poput porodične relikvije, ljudi koji su se odavde odselili. Preostale spomen-ploče su iskrzane, pohabane, sive, kao da se ne ponosimo njima. Skoro ništa ne negoveštava, ne naznačava da se na ovoj tački susreću Balkan i Srednja Evropa, malo nedostaje pa da i imena ulica postanu simboli naše netrpeljivosti prema istoriji.

Mada bi baš na ovoj neobičnoj evropskoj raskrsnici mogla da se razvije takva vrsta raznolikosti s kojom bi se svaka sredina ponosila. Pomiriti se sa samim sobom i s budućnošću znači zapravo pomirenje i sa raznolikom istorijom.

Podgrađe pohode rđavi snovi.

Možemo li da ga probudimo, kao Trnovu Ružicu?

PROČITAJTE I: podgradje-petrovaradinske-tvrdjave-obnova-treca-godina, podgradje-petrovaradinske-tvrdjave-werkstat-suvenirnica-s-konceptom, foto-esej-podgrade-petrovaradinske-tvrdave-018-probudeni-grad, podgrade-petrovaradinske-tvrdave-bolji-dani-bez-saobracaja evropski-dan-tvrdjava

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *