Petrovaradinski Gradić već je godinu dana u procesu obnove. Objekti nekada elitnog vojnog naselja koji su devestirani u 20. veku, pretresaju se “od poda do krova”, ali i ispod slojeva tla gde se gradilo/hodalo vekovima pre 18. veka. U kratkom dokumentarnom filmu “Gradić” (2019) prvi put je ispričana priča u kojoj su objedinjeni slavna prošlost i nastajuća budućnost Gradića. Foto koncept: Kaća Lazukić Ljubinković (kadrovi iz filma su fotografisani na premijernoj projekciji u novosadskoj Svilari, 21. mart 2019).

Gradić iz 18. veka je u filmu “Gradić” postao glavni subjekat kulturnog nasleđa koji sada doživljava obnovu pod budnim okom stručnjaka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Novog Sada, očekujući dane kada će postati pešačka zona. U filmu koji traje 15 minuta gledaoci upoznaju procese konzervacije, rekonstrukcije i sanacije ovog nepokretnog istorijskog nasleđa. Sve je  počelo 2018. godine.

Film “Gradić osvetljava i proces arheoloških iskopavanja kojima rukovodi Dušica Veselinov iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Novog Sada. Podgrađe Petrovaradinske tvrđave, Gradić, Suburbium, najzad postaje zvezda koja je do sada bila zasenjena Petrovaradinskom tvrđavom, iako su to nerazdvojive celine koje čine Gornji i Donji grad. Ali, ko je na visini uvek privlači veću pažnju. Sada se to promenilo!

Prema rečima Katarine Maksimov  iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Novog Sada ovo je početak rada na približavanju i otvaranju službe zaštite nepokretnog kulturnog nasleđa ka širokoj javnosti putem raznih medija među kojima je i film. Podgrađe Petrovaradinske tvrđave – Gradić tako je kao prvenac ovako osmišljene vizije postao glavni junak filma “Gradić” u produkciji Zavoda za zaštitu spomenika kulture Novog Sada i „Zanatske filmske zajednice„. Ovaj projekat podržala je Fondacija Novi Sad 2021. Film je nastao 2018, a premijerno je prikazan 21. marta 2019. u Kulturnoj stanici Svilara, u okviru programa “Kultura na dlanu”.

PROČITAJTE I: podgrade-petrovaradinske-tvrdavegradic-obnova,  tekst-u-fokusu-suburbium-obasjava-petrovaradinski-gradic, hostel-u-zaboravljenom-gradicu, dusko-domanovic-vladimir-bajic-poetsko-muzicka-kontrakcija, podgradje-petrovaradinske-tvrdjave-werkstat-suvenirnica-s-konceptom

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *