U Diseldorfu, u Muzeju K20 Umetničke zbirke nemačke pokrajine Severne Rajne – Vestfalije u toku je izložba slika Paula Klea koji je živeo u ovom gradu. Ispravljaju se nepravde prema ovom švajcarsko-nemačkom slikaru i grafičaru  koga su 1933. godine nacionalsocijalisti otpustili iz profesure na diseldorfskoj Akademiji umetnosti. Tekst/Foto: Aleksandar Stanojlović

U Muzeju K20 Umetničke zbirke nemačke pokrajine Severne Rajne – Vestfalije (Kunstsammlung Nordrhein – Westfalen) u Diseldorfu u toku je izložba slika Paula Klea (Paul Klee), koja je na svetskoj turneji došla i do Diseldorfa, grada u kome je Kle živeo i radio. Izložba je nazvana „Paul Klee – Eine Sammlung auf Reisen“ – „Zbirka na putu„. Naime, 1960. godine savezna država Severna Rajna – Vestfalija nabavila je 88 slika, akvarela i crteža Paula Klea, kao čin pomirenja tj. ispravljanja nepravde prema umetniku koga su 1933. godine nacionalsocijalisti otpustili iz profesure na diseldorfskoj Akademiji umetnosti. Ovaj ansambl dela danas je polazna tačka za preispitivanje stalne postavke, koja je osnova ove Umetničke zbirke.

Od 1966. do 1985. godine, Kleove slike su putovale svetom i izlagane su u Jerusalimu 1966. godine, Pragu 1969, Rio de Žaneiru 1972. i u Nju Delhiju 1979. godine. U kontekstu ove turneje, „umetnik i univerzalni genijePaul Kle i njegova dela eksplicitno su označeni kao nosioci poruka i glasnici vrednosti tada mlade Savezne Republike Nemačke, što je dokumentovano kroz nepoznate arhivske materijale i neizlagane umetničke forme i dokumenteZbog velikog interesovanja, izložba je produžena za dve nedelje, do 24. marta 2019.

Ulazni hol, biletarnica, prodavnica u Muzeju

Osnovu muzejske zbirke u Diseldorfu čini 88 radova Paula Klea, koje je savezna država Severna Rajna – Vestfalija nabavila 1961. godine. Osnivač Zbirke Ferner Šmalenbah (Verner Schmalenbach) je tokom svog mandata upravljanja od 1962. do 1990. godine sastavio izuzetno kvalitetnu kolekciju radova, stvarajući jedinu regionalnu kolekciju u Nemačkoj koja se specijalizovala za modernu umetnost. Šmalenbahov naslednici Armin Cvajte (Zveite), Marion Akerman (Ackermann) i Suzane Gaenshajmer (Susanne Gaensheimer) su proširili Zbirku, dodajući brojna dela savremene umetnosti, uključujući i veći broj skulptura. Jedno od glavnih usmerenja u politici vođenja ustanove poslednjih godina je proširenje obrazovnih programa.

Muzej K20, Diseldorf

Muzej je u svojoj istoriji doživeo više značajnih uspeha. Jedan od vrhunaca se dogodio 1986. godine, kada je otvorena nova zgrada na Trgu Grabe (Grabbeplatz) u centru Diseldorfa, sa karakterističnom crnom granitnom fasadom, koju je projektovao Biro Dising i Veitling iz Kopenhagena. Iz današnjeg ugla, to je tipična muzejska zgrada iz tog vremena, muzej-bunker, nastala u vremenu izgradnje velikog broja muzejskih objekata u celoj Zapadnoj Nemačkoj, od kojih se izdvajaju muzeji u Minhenu, Kelnu, Menhengladbahu, Dortmundu… Bez obzira na hladnu i uzdržanu spoljašnjost, zgrada predstavlja funkcionalan dom izuzetnim umetničkim delima koja se u njoj izlažu. Pre deset godina izgrađen je aneks, koji se neprimetno organski integrisao u arhitektonski oblik izvorne strukture, a tada je renovirana i originalna zgrada. To je današnji Muzej K20, koji se na pet hiljada kvadratnih metara izložbenih dvorana, bez stubova, odlikuje najmodernijom izložbenom tehnologijom. U sastavu Umetničke zbirke Severne Rajne – Vestfalije, pored Muzeja K20 nalaze se i Muzej K21 i Paviljon Schmela Haus.

PROČITAJTE I: bazel, sezdeset-pet-godina-grafickog-kolektiva, zbirka-savremene-galerije-zrenjanin, ana-beslic-njene-skulpture, korzo-portal-prvih-sto-dana, ko-leci-ranjenu-sliku

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *