Ovog proleća obradovao nas je Aleksandar Zograf,  jedan od naših najboljih strip autora međunarodno priznat/poznat/prevođen. Objavio je novu knjigu dela stripova, pod nazivom „Mala otkrića“, koje je radio za beogradski nedeljnik „Vreme“ od 2003. godine. Posle 50-ak knjiga izdatih na raznim jezicima, u desetak evropskih država i Americi, u novoj knjizi tematski je objedinio deo svog višegodišnjeg rada za ovaj magazin, a objavljeni stripovi odnose se na njegova putovanja i pronalaženje malih otkrića. Tumači za korzoportal.

IMG_0077

Pitanje: Zbog čega naslov knjige “Mala otkrića”?

Kada sam bio u Vidini, u Bugarskoj, slučajno sam na ulici pronašao gumicu za brisanje koja je bila u obliku Mikija Mausa i na njoj je neko docrtao lice, oči, usta… To otkriće ulepšalo mi je dan. Tada sam shvatio da ono najzanimljivije što nam se dešava u životu jesu mali doživljaji. I onda mi se u glavi pojavio naziv “malo otkriće”, to je ono što može da se dogodi  jednom u satu,  jednom na dan, jednom u mesecu  jednom u životu , svejedno,  ali su to neke male stvari, mala otkrića. Lepo je kad vam se desi nešto značajno, pa vam se život promeni, ali te male stvari su bitne… Verujem kada umiremo da se sećamo potpuno običnih trenutaka koji nisu niti dramatični, niti prekretnice u našim životima. Kada obratimo pažnju na njih shvatimo da se one dešavaju svakog dana i to su i moja “mala otkrića”,  kako sam nazvao knjigu.

IMG_0078

Pitanje: Nežnost provejava kroz sve stripove čiji je autor Aleksandar Zograf, bez obzira koja je tema u pitanju. Odakle potiče tolika ljubav prema čoveku?

Mene zapravo interesuje poezija  iako je ne pišem. Uživam u tome da otkrijem lepu stranu života mada sam po prirodi pesimista. Mogu recimo danima , ako ne i nedeljama, da lutam šumom i da ne poželim da sretnem čoveka. S druge strane, moj osvrt na život je uvek pozitivan, verujem da suština života jeste nekako meka, nežna, pa se zbog toga, verovatno, to preslikava u ono što radim, u moje stripove.

„Mala otkrića“, Grrr!, Pančevo, 2017

PROČITAJTE Ialeksandar-zograf-bastina-negotina-u-stripualeksandar-zograf-suboticka-secesija-u-stripuzograf-prvih-30-godinazograf-na-korzoportalususret-akvarelista-ecka-umetnici-pricaju

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *