Maja Erdeljanin je likovna umetnica srednje generacije iza koje je 50 samostalnih i 250 kolektivnih izložbi, urednički galerijski poslovi, nekoliko knjiga, brojne nagrade. Sada je urednica Malog likovnog salona Kulturnog centra Novi Sad. Najviše slika, ali i piše. Zbog čega je smislila blog – kalendar ličnog sećanja u kontekstu raznih međunarodnih dana koji se obeležavaju širom sveta?

maja erdeljanin

4. april, Svetski dan svesti o minama i demontiranju, „Majin dan u berlinskim muzejima“

Blog je nastao nakon deset godina kada se bavila likovnim ciklusom „Dani svesnosti“. U jednom trenutku shvatila je da nam svakog dana čestitaju jedan od svetskih dana. Neki od njih odnose se na društvene, ili na zdravstvene probleme, neki na ugrožene vrste kornjače ili pingvine, neki su simpatični kao što je recimo Svetski dan piva

Na osnovu prethodnih radova iz ciklusa „Dani svesnosti“, njihovim recikliranjem, nastali su kolaži na koje je Maja Erdeljanin docrtavala, doslikavala priču koja se odnosi na određeni kalendarski datum obeležen kao Svetski dan nečega. Paralelno s tim beležila je svoja zapažanja o danima koji su označeni kao Svetski, ali njeni dani obeleženi su ličnim događajima, te su tako nastale i prateće priče. Svaka priča je podstaknuta jednim važnim Svetskim danom ali je Maja Erdeljanin unela dozu privatnosti – recimo, na Svetski dan carine setila se jednog svog prelaska granice i carinskog pregleda, na Svetski dan pingvina opisala je se kako je poklonila privezak za ključeve na kome je bio pingvin.

Planira da u nekoliko narednih godina završi ovaj „kalendarski“ projekat iako bi on moga da traje u nedogled. „Sakupila sam već dovoljno likovnih radova da mogu da ih izlažem, što i činim“ – kaže Maja Erdeljanin.

U međuvremenu, možemo čitati njen blog, kalendar slika i ličnih priča u nastajanju.

majaerdeljanin.wordpress.com

PROČITAJTE I: sta-bese-neoavangardabazelko-je-rekao-pesma-2

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *