Narodni muzej Zrenjanin otvorio je vrata (19. oktobar 2016) gostujućoj izložbi iz Gradskog muzeja Subotica. Radi se o slikarskim delima autora iz 18. veka koja se do sada nisu videla u ovdašnjim muzejskim prostorima, jer su većinom vlasništvo rimokatoličke crkve na ovim prostorima . Autorka izložbe, slikarka restauratorka Žužana Korhec Pap decenijskim istraživanjem otvorila je prozor u ovu skrivenu, dragocenu baštinu Vojvodine.

majstori-baroka-u-nmz-082

Jelena Gvozdenac Martinov (desno), Žužana Korhec Pap, Daniela Korolija Crkvenjakov, Laslo Nemet, Olivera Skoko

Narodni muzej Zrenjanin, odnosno njegov Salon ovom izložbom pretvorio se u „mali slikarski bečki barokni salon, a u Vojvodini“.

majstori-baroka-u-nmz-034

Na izložbi su slike sakralnih tema koje su vlasništvo rimokatoličke crkve u Vojvodini, ali tu su i dela iz zbirke Narodnog muzeja Zrenjanin, te slike u vlasništvu Župne crkve u Ečki. To su najveća imena bečkog baroknog slikarstva: Martin Altomonte, Peter Štrudel, Pol Troger, Feliks Ivo Lajher, Kremser Šmit i Hubert Maurer.

majstori-baroka-u-nmz-037

Daniela Korolija Crkvenjakov, slikarka restauratorka iz Galerije Matice srpske govorila je na otvaranju izložbe. Izdvojila je za korzoportal nekoliko  činjenica : „Istaživanjem bečkih majstora u Vojvodini bavilo se malo njih, pa su tako neka dela bila atribuirana (istražena, prim. korzoportal), neka nisu, neka su bila pogrešno označena, što je sada na izložbi u Narodnom muzeju Zrenjanin prikazano. Autorka izložbe Žužana Korhec Pap iz Gradskog muzeja Subotica koja na ovom projektu radi deset godina, ostvarila je vidljivost onoga što je bilo decenijama skriveno. Pokazala je da u Vojvodini postoji sačuvan značajan broj dela majstora poput Pol Trogera i drugih slikara koji su ostavili dela visoke vrednosti u baroku. Ova izložba je specifična jer je rezultat  istraživanja i konzervacije. Dominantna je konzervacija, ali nije ona jedino važna, jer su joj prethodila i arhivska istraživanja. Prikazane slike su božanstvenog kolorita. Pred nama je deo bečkog slikarskog baroka koji postoji u Vojvodini. Posle Subotice, sada je na izložbi u Zrenjaninu. To je vojvođanska baština koju sada izuzetno možemo da vidimo javno.

PROČITAJTE Iko-leci-ranjenu-slikudigitalna-enciklopedija-zrenjaninahttps://korzoportal.com/aleksandar-zograf-suboticka-secesija-u-stripu-kojicic-arhitektura-secesije-u-velikom-beckereku-zrenjaninuvikend-prica-lazar-dzamic-o-pijenju

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *