Kroz šest foto priča prikazana je modernizacija Novog Sada od šezdesetih godina 20. veka, kao grada niklog na pesku. Izložba je postavljena u Sportsko-poslovnom  centru “Vojvodina” (12-26. februar 2022) koji je sagrađen za Stonotenisko prvenstvo Novi Sad održano 1981 (arhitekti: Živorad Janković, Branko Bulić). Otuda akronim SPENS. Korzoportal

Na multimedijalnoj izložbi Novi Sad – moderni grad predstavljen je proces industrijalizacije grada, radikalnih infrastrukturalnih promena, novih prostora za život u gradu kao i mesta na kojima se uspostavljao društveni život građana u drugoj polovini 20. veka.

Novi Sad – moderni grad je projekat koji se ne osvrće na prošlost sa nostalgijom i idealizacijom, već sa željom da razumemo procese koji su oblikovali naš Grad, onakvim kakav je danas. Još važnije, na taj način možemo bolje da razumemo kakav Novi Sad želimo da ostavimo budućim generacijama. Кroz šest priča praćenih do sada neprikazanim, arhivskim snimcima izgradnje grada, objašnjeni su ključni procesi koji su kreirali modernost Novog Sada. Projekat istražuje, otkriva i interpretira sve narative o modernizaciji Novog Sada, kako bismo, lišeni ideoloških odrednica povezali sve karike u lancu prostornog razvoja grada.

Šest priča u projektu “Novi Sad – moderni grad”: Rađanje modernog grada, Da nam živi, živi rad, Novosadski bulevari: Život u međuprostoru, Grad na pesku, Život grada, Mišeluk: Epilog jugoslovenskog optimizma. Sve prate razvoj Novog Sada. “Prava je retkost da jedno naselje, od samog nastanka bude nazvano gradom. Istorijske okolnosti na raskršću etničkih i političkih uticaja dovele su do toga da Novi Sad i njegovih nešto preko 4500 žitelja, ukazom Carice Marije Terezije dobije status slobodnog kraljevskog grada. Ova odluka će zauvek uz ime Novog Sada vezati pojam grad”.

U projektu “Novi Sad – moderni grad”  jedan luster takozvani “Svemirac” ponovo je zasijao sa 2500 sijalica. Bio je te 1981. godine jedan od najvećih lustera u Evropi, dugačak 80 metara. “Proizveden je u fabrici rasvete “Dekor” iz Zaboka pod imenom “Beta”, dok su ga zaposleni nezvanično zvali “Svemirac”, inspirisani lebdećom svetlosnom strukturom savremenog izraza… i zbog velike potrošnje struje koristio se samo u specijalnim prilikama. Kada je “Svemirac” radio Novosađani su nepogrešivo znali da se u gradu dešava nešto značajno…”

Multimedijalnu izložbu “Novi Sad – moderni grad”  čine: Fokus na modernizam: Arhitektura Novog Sada 1975-1980 „Stanični kod“ izložba site-specific radova, dokumentarni film „Novkabel era„, monografija SPENS: Mera grada. Autori projekta “Novi Sad – moderni grad” su Dragana Кonstantinović, Slobodan Jović, Maja Momirov, Miljana Zeković, Višnja Žugić, Bojan Stojković. Projekat realizuje Baza – platforma za prostorne prakse, u saradnji sa Efemera kolektivom i Društvom arhitekata Novog Sada, uz podršku Evropske prestonice kulture Novi Sad 2022.

PROČITAJTE I: foto-esej-moj-dozivljaj-novog-sada-evropske-prestonice-kulture/, nova-knjiga-nemanja-nikolic-udruzenje-gradjana-protiv-svih-ili-klisei-moderne-srbije/, nova-knjiga-liberto-slovinic-don-djuro/, foto-esej-kisactinka-kafic/,etnografski-muzej-beograd-seljak-u-karikaturi-jeza-1935-1990/, poezija-rastko-petrovic-tamna-eva/

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *