Svečana premijera novog filma Radivoja Andrića “Leto kada sam naučila da letim” posle Beograda, održana je u novosadskom bioskopu Arena Cineplex (17. februar 2022). Korzoportal. Foto koncept: Kaća Lazukić Ljubinković

Reditelj filma Radomir Andrić, autorka romana JasminkaPetrović

Posle kultnih filmova kao što su “Munje”, “Kad porastem biću kengur” i mnogih drugih, pred gledaocima je novo ostvarenje reditelja Radivoja Andrića, “Leto kada sam naučila da letim” po istoimenom romanu Jasminke Petrović. Dvanaestogodišnja Beograđanka, Sofija (Klara Hrvanović) mašta o kampovanju sa ekipom i o prvom poljupcu. Ipak, primorana je da letovanje provede u skromnoj porodičnoj kući na Hvaru, sa svojom pomalo napornom bakom Marijom (Olga Odanović), luckastom baba-tetkom Luce (Snježana Sinovčić) i tajanstvenim i uzdržanim dedom Nikolom (Žarko Laušević). Nižu se događaji, svaki obojen novom emocijom.

Radivoj Andrić o filmu “Leto kada sam naučila da letim” – “Umem da prepoznam dobar scenario, a ono šta nije dovoljno istaknuto dopunjavam, jer ja nisam pisac. Prva verzija scenarija nagoveštavala je dečji film. Nisam imao nameru da to bude film koji sa zadovoljstvom mogu da gledaju i odrasli, ali su postojali likovi koji su u scenariju bili malo tanušni. U romanu to može da prođe, zamišljaš nešto i nadogradiš maštom. U filmu to ne može, pa sam likovima dao malo volumenena i počela je da se širi priča oko drugih likova koji nisu dečji. Sve postoji u istoimenom romanu Jasminke Petrović ispričano u prvom licu jednine, a to ne može u filmu, bilo bi dosadno. I tako smo došli do filma koji nije samo za decu i dopalo se producentima koji ga vide kao porodični film”.

Jasminka Petrović autorka je romana “Leto kada sam naučila da letim” (Kreativni centar, 2015) za koji je dobila i Nagradu Zmajevih dečjih igara – “Posle pozorišne predstave koju su u celini ostvarili studenti beogradskog  Fakulteta dramskih umetnosti, pojavila se ideja o filmu. Počela sam da čitam scenario i kad sam osetila da je scenaristkinja Ljubica Luković na dobrom putu, da je uhvaćena ideja knjige, nisam više čitala. Kada se u jednom trenutku uključio kao supervizor i Rašin tata  Vlada Andrić, moj kolega i drug, potpuno sam se umirila. Kako to već život ume da izrežira, premijera filma u Beogradu bila je 16. februara, baš na dan kada nas je Vlada napustio. Film sam doživela kao čaroliju, preneo je atmosferu knjige i mirovnu poruku na novi način, uz suze i plakanje, ali ne zato što je film tužan, već što je dirljiv, pokrenuće mnoga pitanja o odrastanju,  porodičnim odnosima, o ratu devedesetih i njegovim posledicama, o oproštaju i ljubavi. Dogodila se neka čarolija zahvaljujući celoj filmskoj ekipi i kao da donosi neki novi vetar. Ovaj film i knjiga su, kao što bi rekao Danilo Kiš  „za decu i osetljive”.

Šta je poenta ovog romana za mlade, ali ne samo za njih? To, da je porodica, pa i kada je zavađena, srž života i centar vasione! Ko pročita shvatiće. Ovo je knjiga za sve koji vole da budu zajedno, makar i posvađani (korzoportal). Film snimljen prema istoimenom romanu “Leto kada sam naučila da letim” donosi nepatetičnu priču o tome „da ljubavi nije, ne bi svita bilo„.

PROČITAJTE I: jasminka-petrovic-leto-kada-sam-naucila-da-letim/, leto-kada-sam-naucila-da-letim-i-kao-film/, putopis-ko-lipe-savrseno-mesto/, /intervju-radmila-sehic-volitevolitevolite/, intervju-daniela-vukov-rus-sa-ponosom-kazem-da-sam-ilustratorka/, ko-je-rekao-pesma-patria/

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *