U programu Leto u vrtu galerija, u novosadskoj Poklon zbirci Rajka Mamuzića, istiričar umetnosti Vladimir Dimovski održao je predavanje „Vizuelna kultura i ideologija“ koje je zasnovano na multidisciplinarnom istraživanju (12. avgust 2021). korzoportal

U najopštijem smislu vizuelna kultura obuhvata sve što čovekovo oko vidi kao stvaralaštvo. Prema rečima Vladimira Dimovskogvizuelna kultura je mlada disciplina, podrazumeva šire polje od istorije umetnosti, jer obuhvata ne samo likovna dela, već sve što vizuelno percipiramo – plakate, stripove, film, dizajn, fotografije, popularnu kulturu… sve što konzumiramo na tom polju jeste sadržaj vizuelne kulture kao akademske discipline. Ako vidimo bilbord i on je predmet istraživanja u oblasti vizuelne kulture.”

Predavanje Vladimira Dimovskog „Vizuelna kultura i deologija  u vrtu Galerije likovne umetnosti poklon zbirci Rajka Mamuzića, pored tumačenja pojmova “vizuelna kultura” i “ideologija” obuhvatilo je nekoliko celina praćenih bogatim vizuelnim materijalom na kome je zasnovao  svoju osnovnu tezu o vizuelnoj kulturi – u svakom artefaktu moguće je čitati poruku vladajuće ideologije, odnosno sistema koji kreiraju vlastodršci. “Iz svakog vizuelnog proizvoda možemo da čitamo važne ideje društva u kome je nastao. Recimo, iz sadržaja stripova, dizajna plakata, skulptura… možemo da zaključimo kakvo je bilo društvo u kome su nastali, koje ideje su bile vladajuće. I totalistički režimi  su nepresušno polje za proučavanje njihovih ideja pretočenih u produkciju, jer su ideolozi tačno znali na šta u kulturnoj produkciji treba obratiti pažnju, kako bi održali vlastodršca” – kaže Dimovski za korzoportal.

Od pećinskih crteža do reklama za proizvode u 21. veka, ključ tumačenja poruka često nije vidljiv na prvi pogled, a taj “drugi pogled” otkriva nam Vladimir Dimovski, upozoravajući na smišljeno skrivenu ideologiju utkanu u artefakte koji atakuju na čovekovu slobodu izbora, odnosno na instrumentalizovanu kulturu  kako bi profit bio što veći, dok kulturi sledi devastacija.

PROČITAJTE I: razumeti-umetnost-vladimir-dimovski-odabrao-je/, razumeti-umetnost-vladimir-dimovski-nedeljom-u-sest/, razumeti-umetnost-barok/, vikend-prica-primabalerina/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *