Subota u kafeu „Muha“ u Beogradu (29. oktobar 2016). Džez veče uz „Lazar Tošić Quintet“. Sofisticirana energija kvinteta pretvorila je ovo mesto u prostor gde važi princip Osećanje Grada. Šta to znači? Znači da koncept koji proizvodi Lazar Tošić Quintet” postavlja jedan od kulturoloških standarda kao bazičnih elemenata ljudskog staništa koje nazivamo Grad. Korzportal na licu mesta.

2af30c31-734f-4a88-99e6-da3c18171502Novak Mijović-truba, Ljubiša Paunić-saksofon, Ivan Maksimović-kontrabas, Milovan Paunović-klavir, Lazar Tošić-bubnjevi

Jedan od naših najistaknutijih džez bubnjara Lazar Tošić koji je od 1960. godine na sceni, nastupao je sa viđenim domaćim i svetskim imenima, bio je član Džez orkestra Radio-Televizije Beograd u njegovim najslavnijim godinama, zatim  „Seksteta Marković Gut“ koji je proputovao svetom, da bi osnovao „Lazar Tošić Quintet“ 1987. godine. Sastav članova se menja, a ove subote nastupili su: Novak Mijović-truba, Ljubiša Paunić-saksofon, Ivan Maksimović-kontrabas, Milovan Paunović-klavir i Lazar Tošić-bubnjevi.

d71feb9a-e3ae-476b-85d4-ff928de8fb59Lazar Tošić

Uz kratke najave muzičkih numera i raskalašni džezerski zvuk raznih autora koji je potom sledio, veče u „Muhi“ postalo je najcentralniji događaj u bližoj okolini. Noć je pala na Beograd, kiša koja je sipila celog dana prestala je, a mi smo zurili u instrumente pod rukama majstora. Nismo ni razgovarali. Pijuckalo se crno vino.

dscn3533

Zamislite tiho veče u gradu, na mestu gde kulja energija. Oksimoron! Tako je bilo ove beogradske subote uz  „Lazar Tošić Quintet“.

Foto: Jelena Gligorić

PROČITAJTE Iveliki-albumi-majls-dejvis-tutuklaudio-magris-geografske-ili-unutrasnje-granicedivne-baletankekorzo-portal-novi-projekat

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *