Majls Dejvis je 1986. godine objavio album Tutu, koji je posvetio Dezmondu Tutuu, južnoafričkom anglikanskom nadbiskupu i borcu protiv aparthejda. Dejvis se tih godina inspirisao savremenim tokovima u džez muzici, fanku, popu, ritam i bluzu, što je rezultovalo objavljivanjem veoma neobične i jedinstvene ploče.

Miles Davis Tutu Omot ploče

 Omot ploče „Tutu“

Karijeru Majlsa Dejvisa je između ostalog, snažno obeležila saradnja sa drugim muzičarima i uticaji koje je od njih primao i primenjivao na svojoj muzici. Početkom sedamdesetih godina 20. veka Dejvis se nadahnjivao muzikom Džimija Hendriksa, a sredinom osamdesetih muzikom nedavno preminulog Princa. Iako nije došlo do saradnje sa njima, oba muzičara su izuzetno snažno uticala na muziku Majlsa Dejvisa. Promena stilova u karijeri je najviše smetala fanovima koji su Majlsa slušali tokom šezdesetih godina. Nenaviknuti na novi zvuk, odbacivali su ove nove muzičke periode i stilove, smatrajući da je Majls Dejvis počeo da se gubi u novim tendencijama koje mu ne leže. Činjenica je ipak da je Dejvis tokom cele karijere želeo da bude inovativan i svež. Album Tutu je objavio kada je imao šezdeset godina.

Najvažniji saradnik Majlsa Dejvisa bio je basista Markus Miler, čovek koga je Majls cenio kao veoma inovativnog muzičara. Napisao je i zajedno sa Tomi Li Pupom producirao najveći broj pesama za Tutu. Miler je nasnimio većinu instrumenata, a dodatne perkusije je svirao Paulinjo da Kosta, klavijature Džejson Majls, violinu Majkl Urbaniak, a na ploči je gostovao i Džordž Djuk kao instrumentalista i producent pesme Backyard ritual. Majls Dejvis je odsvirao sve deonice na trubi. Markus Miler je za kreiranje pesama dobio odrešene ruke. Koristio je napredne alatke za svoje vreme, vokale preko sintisajzera, ritam mašinu. Kada je Miler upoznao Majlsa sa semplerom, ovaj mu u svom tipičnom stilu odgovorio da je to veliko sranje, ali da slobodno nastavi da radi sa tim. Na kraju snimanja Dejvis je bio oduševljen zvukom. Želeo je da napravi nešto drugačije, nešto potpuno novo i to mu se ostvarilo.

Fotografije Irving Penn, 1986

 Irving Penn

Album Tutu je objavila diskografska kuća Warner Bros, posle trideset godina Dejvisove saradnje sa kućom Columbia. Nezaboravne fotografije Majlsa Dejvisa za omot ploče uradio je Irving Pen. Omot albuma je dizajnirao Eiko Išioka. Album Tutu je 1987. dobio dva Gremija: Išioka za dizajn korica i Majls Dejvis za najbolje džez-solo instrumentalno izvođenje.

Kombinacija instrumenata, ritam mašina i uplivi crnačkog fanka Majlsove ekipe uticali su na muzičare u celom svetu. Skriveni delovi ovog albuma prepoznaju se u pesmama grupa Vještice, U škripcu, kod Ramba Amadeusa, Motiv bas linije sa A1 pesme Tutu je koristio Đorđe Balašević u pesmi Šugar rep. Majls Dejvis je album Tutu promovisao na svetskoj turneji tokom koje je 26. oktobra 1986. svirao u Beogradu u Sava centru.

Warner Bros./Dancing Bear je 2015. godine objavio dvostruki (Deluxe Edition) album Tutu na vinilu. Na prvoj ploči se nalazi originalni remasterovan album, dok je na drugoj ploči objavljen snimak koncerta sa festivala u Nici, koji se održao u julu 1986. Na ovom koncertnom snimku se nalaze kompozicije kojima provejava duh zvuka sa Tutua, kao što su obrada Majkl Džeksona Human Nature i samo dve pesme sa albuma Tutu, Portia i Splatch.

Jordan Markov

 PROČITAJTE OD ISTOG AUTORA: haustor-treci-svijet-i-bolero,  beograd-urbana-energija-devedesetihmetropolis-balkanskog-bespuca

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *