Lajpcig, grad na istoku Nemačke, nekad poznat po rečenici „Wir sind das Volk!“ („Mi smo narod!“) koju su skandirali građani na protestu na kraju višedecenijske represije komunističke vlasti Nemačke Demokratske Republike, danas je  „novi Berlin“, kako  to kažu njegovi stanovnici. Reportaža s lica mesta.

20150917_112645

Rečenicom – Kao Berlin osamdesetih, posetiocima predstavljaju Lajpcig, mali biser  istočnog dela Nemačke. Univerzitet, živopisni trgovi, parkovi, muzeji i – skvotovi. Mesta gde se okupljaju umetnici, različitih žanrova, daleko od Berlina koji su okupirali hipsteri.

Umetnici su sada tu, ovo je prava Meka za njih! – objašnjava Daniel Krel,  muzičar, novinar i pravi Lajpciger. Šetajući ulicama grada uočiljiv je kontrast između modernog gradića i ostatka  ne tako davne istorije: moderni tramvaji prolaze pored uređenih parkova, staklene zgrade Univerziteta i glavne železničke stanice. Ali prolaze i pored kuća koje su urušene ili su napuštene. Upravo tu, među tim kućama pojavljuje se poneki transparent, umetničko delo na zidu ili poruka građanima i turistima koji posećuju Lajpcig.  Svi oni na neki način pozivaju na akciju,  suprotstavljaju se ksenofobiji i nacističkim ideologijama koje  izbijaju na površinu i u ovoj zajednici, posebno sada kada je sve veći broj izbeglica u Nemačkoj.

20150917_130005

Skoro zaboravljeni mali bioskopi imaju na repertoaru mlade film mejkere i oni su svakako deo slike Lajpciga. U vremenu kada su moderna tehnika i blokbasteri zauzeli bioskope i televizijske programe ovo izgleda egzotično čak i nama sa Balkana. U trenutku moje posete ovom gradu u jednom od tih bioskopa na programu bio je i film iz Zagreba Vis-à-vis koji potpisuje reditelj Nevio Marasović.

20150918_083524

Ulični performansi muzičara, plesača i glumaca daju poseban šarm gradu i skoro svaki nastup ima publiku: ljudi se okupe oko njih, uživaju u onome što im se ad hoc nudi na ulici.  No, Lajpcig je mesto i tradicionalne umetnosti. Jedan od interesantnijih kulturnih momenata je i Forum savremene istorije. Muzej predstavlja savremenu istoriju Lajpciga od podele do jedinstva,  od diktature do otpora u Nemačkoj Demokratskoj Republici, poznatoj i samo kao NDR. A za ljubitelje arhitekture tu je na primer arhitektonski biser grada: železnička stanica koja je po prostoru koji zauzima najveća u Evropi. Otvorena je 1915. godine, a danas na 24 perona očekuje putnike! Prema dostupnim podacima,  godišnje 54 miliona putnika beleži ovaj saobraćajni čvor u Nemačkoj. Interesantan podatak je da je ova zgrada bila i deo scenografije filma Shining Through iz 1992. godine.

Koliko gradske vlasti ozbiljno tretiraju kulturnu scenu i mogućnosti Lajpciga govori i podatak da ovaj grad u Saksoniji već treći put za redom pokušava da se izbori za titulu Evropske prestonice kulture. Plan je da to bude 2026. godine!

Norbert Šinković

PROČITAJTE Igrad-jedan-pogledurbana-energija

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *