Radomir Vuković – podsećamo na njegov kreativni i uređivački rad. Arhitekta po akademskom obrazovanju, izuzetni grafički dizajner, promoter domaćeg dizajna. U javnosti je najviše poznat kao osnivač i urednik časopisa Kvadart koji je uprkos preprekama redovno izlazio od 1994. do 2006. godine. 

Kvadart Logo

Radomir Vuković sa saradnicima je od 1994. do 2006. objavio 27 brojeva časopisa Kvadart, 27 enciklopedija dizajna u kojima su osnovne postavke časopisa – promocija dizajnera i dizajna sa našeg područja. Kvadart kao privatna inicijativa koju je ostvarilo nekoliko osoba jeste u izvesnom smislu patriotski projekat koji vredi da bude zapamćen kao antologija dizajna u Srbiji, Srbiji i Crnoj Gori i Jugoslaviji, ali i kao primer kako se može realizovati  ideja bazirana na entuzijazmu i upornom radu.

Znakovito

Prvi Kvadart pojavio se 1994. godine. U podnaslovu časopisa piše – Dizajn i umetnost 20. veka, a taj slogan pratio ga je do 2000. godine. Obzirom da je pojam umetnosti umro na prelazu milenijuma (neki bi rekli i sa Pikasom, De Kirikom, Dalijem), od Nulte godine, Radomir Vuković podnaslov/slogan menja u Dizajn i komunikacije 21. veka. Časopis je na žalost prestao da izlazi 2006. godine kada je Radomir Vuković sticajem okolnosti kada je jedva preživeo saobraćajnu nesreću i nije nastavio projekat. Uprkos tome, Kvadart ostaje hronika svedočanstva o vrhunskom dizajnu koje je Vuković predano beležio i potom delio sa javnošću.

Pahuljica Sarajevo 1984

Ko je Radomir Vuković? Za manje upućene u njegovo delo, on je vrhunski grafički dizajner. Njegova Pahuljica bila je logo Olimpijade u Sarajevu 1984. Za ovaj svetski događaj dizajnirao je grafičke prikaze zimskih sportova, univerzalnim jezikom grafičkih logotipa za koji nije potrebno znanje jezika, vizuelno mogu da ga pročitaju svi, od Kamčatke do Ognjene zemlje.

Analize

Radomir Vuković grafički je obogatio komunikacione piktograme u Beogradskoj areni. Neprekidno je radio na kulturnom, vizuelnom i simboličkom identitetu prostora nekadašnje Jugoslavije koji je doživljavao kao sopstveni prostor. Primer je ličnosti širokog duha. Radio je u Banjaluci, Podgorici, u rodnom Zemunu, zatim u Beogradu. Negovao je čist, jednostavan, duhovit izraz jasne, razumljive poruke. Bio je dobronamerno ciničan. Cenio je sa jasnom naklonošću dobra rešenja drugih autora i entuzijastički ih je promovisao. U knizi  Znakovito sintetizovao je sve što smatra da je vredno na polju domaćeg dizajna. To je knjiga koju bi trebalo ima u ličnoj biblioteci svako ko se bavi vizuelnom kulturom, a ko se njome ne bavi čitaće je kao duhovito štivo. Logotipi se gledaju, ali i – čitaju.  Baš to je vrednost knjige Radomira Vukovića.

PROČITAJTE I: branislav-dobanovacki-plakati-koje-nisu-trazilizvezdana-stojmirovic-profesija-dizajnerrucak-sa-uliksomslavimir-stojanovic-pomeram-svoje-graniceslavimir-stojanovic-izlozbavikend-prica-suparnici

By admin

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *