Otkrijte tragove kafenisanja u Novom Sadu! U 16 sati počinje šetnja kroz prostor i vreme kroz širi centar grada. Kulturna ruta pod imenom „Balzamovanje duše“ delo je studenata Departmana za arhitekturu i urbanizam novosadskog Fakulteta tehničkih nauka Sonje Đordan i Mladena Jakovljevića koju su osmislili na predmetu Graditeljsko nasleđe, očuvanje i zaštita 1, uz mentorstvo dr Anice Draganić, dr Mirjane Sladić i dr Marie Silađi. Zakazane još dve pešačke rute u novembru i dve nove teme. Svi autori su sa ovog Deparmana.

Balzamovanje duše

 

Okupljanje za današnju šetnju je u 16 sati, ispred zgrade Matice srpske, u ulici Matice srpske 1, gde je nekada bio najstariji hotel (prenoćište) sa kafanom, za koji se zna da je postojao čitav vek, od 1748-1849. i zvao se Turski han. Uz vođstvo autorke ove kulturne rute Sonje Đordan koračaćemo centrom grada kao mestom na kom su se desili mnogi značajni susreti akademika i interesantni politički, umetnički i društveni događaji. Ove kafane nudile su lek i utehu generacijama umetnika, boema, propalica, velikana i „malih“ ljudi, onih koji osim duše,nemaju ništa više.
Balzmovanje duše je prva od tri ture koje novosadski EU info kutak organizuje u narednom periodu, u sklopu promocije našeg materijalnog i nematerijalnog kulturnog nasleđa, s obzirom na to da Evropska unija ovu godinu obeležava kao Evropsku godinu kulturnog nasleđa.

2Dunavska ulica                                                                                                                                             Foto: Kaća Lazukić Ljubinković

Naredna Bronzana tura zakazana je za 3. novembar, a tema su spomenici našim velikanima koji se nalaze u centru Novog Sada. Autorke su Kristina Petrović i Teodora Petrović koje su u fokus stavile obilazak spomenika  – Jovanu Steriji Popoviću, Peri Dobrinoviću, Svetozaru Miletiću, Jovanu Jovanoviću Zmaju, Jaši Tomiću, Miroslavu Antiću, Đuri Jakšiću i spomenik Žrtvama racije. Šetnja počinje u 16 časova, okupljanje je ispred Srpskog narodnog pozorišta. Cilj staze je da se bolje predstave i upoznaju značajni ljudi Novog Sada, njegovi nekadašnji stanovnici koji su zaslužni za ono što grad predstavlja danas.

Neformalni trgovi treća je u ovom nizu šetnji. Posvećena je  trgovima, održaće se 10. novembra. Osmislili su je  Katarina Popov i Stefan Tomić. Pešačka ruta obuhvata pet trgova – Trg galerija, Trg mladenaca, Trifkovićev trg, Trg Marije Trandafil i Žitni trg koji su najbliži gradskom jezgru i u skladu s tim trebalo bi da budu žižne tačke. Uprkos tome, danas su izgubili osnovnu namenu koju bi trebalo da imaju trgovi. Kako kažu autori ture, trgove treba vratiti pešacima u gradu koji je ostao bez svojih trgova jer su svi, sem Trga slobode, pretvoreni u parkirališta. Zbog toga je neophodno razvijati kolektivnu svest stanovnika o značaju i vrednostima ovih prostora. Okupljanje je na Trgu galerija, u 16 sati.

PROČITAJTE I:

 

 

By admin

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *