U Spomen – zbirci Pavla Beljanskog otvorena je nova postavka Memorijala umetnika  „Pavle Beljanski i prijatelji“ (27. jun 2023). Autorka je Jasmina Jakšić Subić. Korzoportal

Da ponekad „manje znači više“, dokaz je kamerna izložba Memorijala umetnika „Pavle Beljanski i prijatelji“ koja prema rečima autorke Jasmine Jakšić Subić „odslikava upravo intimni karakter Memorijala koji negujemo od njegovog osnivanja. Objedinili smo dela najbližih prijatelja Pavla Beljanskog i postavili izložbu u formi kako ju je darodavac inicijalno zamislio, da bi zatim kolekciju razvijao zahvaljujući pre svega, umetnicima prijateljima među kojima se izdvajaju Milo Milunović, Kosta Hakman, Jefto Perić, Zora Petrović, Stojan Aralica, Milan Konjović, Nedeljko Gvozdenović, Petar Lubarda i Sreten Stojanović“.  Pored portreta i autoportreta, izloženi su i lični predmeti i prepisku kolekcionara sa umetnicima. Podsećamo na krug likovnih umetnika koje je Beljanski nesebično pomagao i podržavao, a koji su mu tokom decenija formiranja njegove antologijske zbirke bili prijateljska podrška i savetodavci“.

Jasmina Jakšić ispred slike Z.Petrović „U ateljeu“

Među slikama koja se čuvaju u Spomen – zbirci, o bliskom prijateljstvu između Pavla Beljanskog i umetnika najbolje svedoči slika Zore Petrović „U ateljeu“ nastala 1941. godine, koja je najmonumentalnije platno pod krovom Spomen – zbirke. Na njoj su slikarka, Nedeljko Gvozdenović i Pavle Beljanski. „Isticanjem prijatelja Pavla Beljanskog među umetnicima, Spomen – zbirka podseća na vrednosti koje su svi oni utkali u ovu antologijsku kolekciju“, tumači Jasmina Jakšić Subić.

Izložbu je otvorila Ana Dimitrijević

U Spomen – zbirci Pavla Beljanskog ovog puta odlučili su da izložbu otvori neko od najvernije publike. To je ovom prilikom bio bračni par Ana i Stevan Davidović.

Izložba „Pavle Beljanski i prijatelji“ traje do 3. septembra.

PROČITAJTE I: spomen-zbirka-pavla-beljanskog-promocija-monografije-povodom-pola-veka-memorijala-umetnika/, pavle-beljanski-gospodin-umetnosti/spomen-zbirka-pavla-beljanskog-nagradena-sanda-kalebic/, sekspir-festival-po-deseti-put/

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *