Istorijski muzej Srbije otvorio je vrata – panku!!!  Pank portreti dinastije Obrenović” Aleksandra Leke Mladenovića u Konaku kneza Miloša kao da nam poručuje da smo zreli za novi kulturni bunt protiv svih vrednosti koje nam nameće vreme u kome živimo. Korzoportal na licu mesta.

FOTO 1 Uvodni plakat izložbe

Koliko god pank u vreme kada se pojavio 70-ih godina 20. veka bio nerazumljiv/gadljiv onima iz establišmenta, probio se u zvanične institucije. Trebalo je da prođe 40 godina, ali – dogodilo se. Da li to znači da pank najzad nije dead, ili se još bori za opstanak?

 Aleksandar Leka Mladenović je priznati umetnik, profesor na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, panker već kao klinac. Doktorirao je na projektu Rani pank i hibridna grafika. Konak kneza Miloša gde je priređena njegova nova izložba Pank portreti dinastije Obrenović je u sastavu Istorijskog muzeja Srbije, na izgled krute institucije koja ne vidi dalje od vitrina!? Ovog puta, grešimo u ad hock stavu.

Izložba Pank portreti dinastije Obrenović hrabar je iskorak. Priređena je u Miloševom konaku, dakle u kneževom dvorcu iz 19. veka, u kome je strogi knez gradio temelje Srbiji u kakvoj smo danas. Ovo je dokaz da kakvo god da je aktuelno srpsko društvo, pojedinci su ipak spremni na iskorake tj i na izložbu portreta srpskih kneževa, kneginja, kraljeva i kraljica u maniru ozloglašenog engleskog muzičkog i kulturnog pokreta koji je i – verifikovan. Pank je onomad bio hit, bio je u modi, onda je 90-ih postao takoreći otrcan, gotovo zaboravljen, imao je svoje post varijante, a danas se, po svemu sudeći, vraća kao legitiman umetnički izraz, valorizovan u najvišim društvenim institucijama. Prema tome – punk is very much alive, not dead!

FOTO 2 Portreti kneza Miloša, kraljice Natalije i kralja Milana Obrenovića

Portreti kneza Miloša, kraljice Natalije i kralja Milana Obrenovića

Osnova slika na izložbi je klasičan portret, ali savremeno predstavljen raznim kombinovanim tehnikama. Kustoskinja izložbe i autorka kataloga Tijana Jovanović Češka objašnjava da je slikar pokušao da poveže oštrinu i vitalnost panka sa porodicom Obrenović, koja je ustankom u krvi došla na vlast i krvavim prevratom potom svrgnuta. Tu su domaće interpretacije omota albuma Never Mind the Bollocks, Here`s the Sex Pistols, pesama takođe Pistolsa God Save the Queen ili Bela pobuna (White Riot, The Clash), ovog puta kroz portret White Riot 1815. Osim portreta, u većem broju radova primećuje se i odnos ovih ličnosti i istorijskih događaja koji su bili od ogromne važnosti za istoriju mlade srpske kneževine i kraljevine, tokom 19. veka. Tako uz portrete kralja Aleksandra i kraljice Drage stoji prikaz prostorije u kojoj su ubijeni u Prevratu 1903. godine, dok u seriji portreta A la Turk i A la K und K, pratimo transformaciju srpskog društva od orijentalnog ka srednjoevropskom.

FOTO 3 Portreti kneževa Mihaila i Miloša, u tehnici suva igla u boji

Portreti kneževa Mihaila i Miloša, u tehnici suva igla u boji

Mladenović je na izložbi popunio prazninu u evoluciji srpskog portreta, dopunivši ga vladarskim portretima inspirisanim optičkom umetnošću i pop-artom sedamdesetih godina 20. veka. Izdvajaju se radovi 100.000 poteza za kneza Mihaila i Milion poteza za kneza Miloša, rađenih tehnikom suve igle u boji. Oni su namerno, kao umetnikov odgovor na masovnu produkciju i banalizaciju umetnosti u vremenu kompjutera urađeni kao ručni rad,za koji je trebalo povući baš onoliko poteza kojiko stoji u naslovu slike, iako je to u eri digitalne štampe moglo da se uradi za čas.

FOTO 4 Portret umetnika Portret umetnika

Umesto da budu grupisane u centralnoj prostoriji u prizemlju ili na spratu, i omoguće posetiocu da sagledaju celovitost ovog izložbenog projekta, pozitivan utisak kvari razbacan raspored slika u nekoliko prostorija Konaka, pomešanih sa izloženim predmetima stalne postavke. Izložba Pank portreti dinastije Obrenović u Topčideru je lep motiv da se ode do ovog kneževskog kompleksa, da se pogleda jedna kvalitetna savremena interpretacija istorije i potom uživa u lipanjskoj šetnji parkom pod krošnjama mirisnih lipa i stoletnih platana.

FOTO 5 Ulaz u Konak kneza Miloša u Topčideru Konak kneza Miloša u Topčideru

Pank koji je nastao sredinom 70- godina 20. veka u Engleskoj i Njujorku bio je reakcija na vladajući establišment i degenerisane društvene pojave. Ono što su kao vesti tada dolazile iz iz Engleske bili su socijalna kriza, štrajkovi rudara, otpuštanja, tuče navijača, tabloidizacija medija (britanski filmski reditelj Ken Louč bavi se tim pitanjima, prim.korzoportal). Upravo se to danas dešava u Srbiji i na prostorima ex Yu. Čini se kao da Aleksandar Leka Mladenović ovom izložbom želi da poruči da smo zreli za novi kulturni bunt protiv svih vrednosti koje nam je nametnulo vreme u kome živimo u Srbiji. Pank je dobar model!

Aleksandar Stanojlović

 PROČITAJTE I: srdan-gojkovic-gile-frontmen-elektricnog-orgazmaintervju-slobodan-tisma-2ilm-maske-na-turneji-u-hrvatskoj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *