U Muzeju Vojvodine otvorena je izložba (15. jul 2022) „San neolitske noći“. Posle više od pola veka, u Srbiji je pred posetiocima na jednom mestu više od 180 artefakata iz ovog perioda. Autori su Lidija Balj i Andrej Starović, a ostvarena je saradnjom Muzeja Vojvodine i Narodnog muzeja Srbije, prema ideji Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2022“. Korzoportal

Na izložbi San neolitske noći Muzeja Vojvodine i Narodnog muzeja Srbije predstavljeni su do sada neotkriveni podaci o praistoriji na ovim prostorima, pre svega, putem ekskluzivnih arheoloških eksponata i najnovijih naučnih rezultata.

Izložba San neolitske noći  koncipirana je na dnevnom i noćnom režimu. U dnevnom je naglasak na svakodnevnom životu ljudi u neolitu (obrada zemlje, uzgoj životinja, pripremanje hrane…), a noćna postavka stavlja naglasak na duhovnost i umetnost. Jedna ulaznica važi za oba „režima„.

Direkorka Muzeja Vojvodine Tijana Stanković Pešterac za korzoportal – „Dugo sarađujemo sa Narodnim muzejom Srbije. Na ovoj izložbi su i njihovi dragoceni predmeti, kao i oni koje su nam ustupili muzeji iz Jagodine, Bora, Smederevske Palanke, Arheološka zbirka Filozofskog fakulteta u Beogradu, istraživačka stanica Petnica. Ima ih više od 180. Svi oni su najvredniji primerci starčevačke i vinčanske kulture. Na jednom mestu, ovakva izložba nije bila u Srbiji 54 godine“.

Jedan od autora izložbe San neolitske noći Andrej Starović, arheolog iz Narodnog Muzeja Srbije podsećajući da je poslednja velika izložba ove tematike održana 1968. u beogradskom Narodnom muzejuu vreme kada su otkrivani Lepenski vir i Vinča. Već tri generacije ne znaju ništa o tome, a imamo saznanja da je interesovanje veliko, ne samo u naučnim krugovima, već javnosti uopšte.  To nam je bio jedan od glavnih motiva da priredimo ovakvu izložbu kao svojevrsnu promocija kulture mira. Pouzdano znamo da je vreme od kraja sedmog milenijuma do sredine petog, na teritorijama Srbije, Balkana, južne Panonije, bilo vreme miroljubive ne koegzistencije, nego suživota potpuno različitih regija, ne samo različitih neolitskih zajednica, već starosedelaca i onih koji su dolazili“.

Neolit je jedno od najinteresantijnih praistorijskih razdoblja – rekla je na otvaranju izložbe direktorka Narodnog muzeja Srbije Bojana Borić Brešković istakavši vrednost izloženih arheoloških predmeta, ali još više naučna tumačenja autora Lidije Balj i Andreja Starovića kroz koja „ upoznajemo kako dane tako i noći neolitiskih zajednica. Izložba je podeljena na dnevni i noćni vid, mesto je na kojem ćemo razotkrivati svakodnevicu, kao i onaj manje prepoznatljiv deo života ondašnjeg čoveka i zajednice blisko prepleten sa verovanjima, kognitivnim ili emotivnim procesima“.

Posetioci na izložbi San neolitske noći u Muzeju Vojvodine imaju priliku da vide prvi realistični prikaz praistorijskog čoveka – stanovnika Lepenskog vira. Potpuno realističan model glave stanovnika ovog svetski čuvenog  arheološkog lokaliteta, od pre dest hiljada godina, načinjen pomoću vrhunske “Metahjuman” tehnologije, delo tima prof. dr Sofije Stefanović, izazvao je veliku pažnju na Svetskoj izložbi “Dubai Expo”.

Na otvaranju izložbe San neoliteske noći posetioci su bili u prilici da probaju jedinstveni ketering, „neolitsku trpezu“ koju su ostvarili kustosi Muzeja Vojvodine Aleksandar i Ildiko Medović, istraživači koji su u Vojvodini otkrili zasejano polje jednozrne pšenice koja je prva kultivisana pšenica.

Izložba San neolitske noći u Muzeju Vojvodine realizuje se u okviru programske celine „Tvrđava mira“ Evropske prestonice kulture Novi Sad, a podržana je i od nacionalne platforme Srbija stvara. Traje do 15. oktobra 2022, uz mnoge prateće programe i radionice.

PROČITAJTE I: aleksandar-medovic-arheobotanicka-basta-muzeja-vojvodine/,aleksandar-medovic-praistorijske-biljke-u-21-veku/, intervju-natalija-vulikic-informaticarka-predana-muzeologiji/, muzej-vojvodine-aplikacija-interaktivnog-stripa-o-pozlacenom-rimskom-slemu/, vikend-prica-o-verovatnoj-smrti-poljskog-kosmonauta/

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *