U Malom likovnom salonu Kulturnog centra Novi Sad otvorena je izložba skulptura Miodraga Perića  (15 – 26.  novembar 2021). Kustoskinja je Dragana Garić Jovičić. Korzoportal. Foto koncept: Kaća Lazukić Ljubinković

Akademski vajar Miodrag Miša Perić retko je viđen gost u novosadskim izložbenim prostorima, ali je rado viđen u državama okruženja, u Engleskoj, Nemačkoj, Francuskoj, Belgiji, Grčkoj, na samostalnim/grupnim izložbama. Učestvuje i  na međunarodnim pozivnim simpozijumima širom sveta, a u rodnom Novom Sadu uglavnom je u  tihom, izolovanom svetu u kome stvara, tragajući za odbačenim predmetima koje ugrađuje u skulpture.

Skulpture Miodraga Perića najčešće su izvedene od drveta, u kombinaciji sa kožom, krznom ili metalom. Ta dominacija organskih materijala čini da njegovi radovi poseduju toplinu biomorfnih i zoomorfnih formi, koja je netipična za većinu moderne skulpture. Ovaj vajar do te mere superiorno vlada drvetom da može u ovom plemenitom materijalu da postigne iluziju mekoće životinjskog krzna, ljudske kože ili patinu bronze…“ (Dragana Garić Jovičić, kustoskinja izložbe)

Miodrag Perić za korzoportalIako je Novi Sad Evropska prestonica kulture, kao umetnička scena smo skrajnuti, malo se zna o nama umetnicima. Moja izlagačka praksa je u inostranstvu gde me bolje poznaju nego u rodnom Novom Sadu. Zaključao sam se u sopstveni svet.

Pod vrhunski zanatskom rukom preciznom poput hirurške, Miodrag Perić stvara skulpture, umetničke predmete poput šešira, kišobrana, kofera.  Svi označavaju njegovo putovanje kroz život, “sve što mi se dogodilo, ili će tek biti. Često se bavim i autoportretom, zavisi u kom sam emotivnom stanju. Moja igra kontrapunkta”,  kaže.

Perićeva skulptura Squirtgun, iz ciklusa “Nedozvoljeni prtljag” predstavljala je Srbiju na izložbi povodom stotine godina od proboja Solunskog fronta u muzeju na Krfu i Grci su je otkupili.

PROČITAJTE I: miodrag-peric-misa-vajar-the-lonely/, izlozba-kontrapunkt-sarantis-gagasmiodrag-peric/, muzej-savremene-umetnosti-vojvodine-vojvodanski-salon/, /mali-likovni-salon-pola-veka-osvajanja-prstora/, arhitektonska-fotografija-fokus-na-modernizam/, /vikend-prica-laureat/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *