U Savremenoj galeriji Zrenjanin otvorena je izložba (1. novembar – 2. decembar 2021) radova umetnika saziva 42. Susreta akvarelista u  umetničkoj koloniji Ečki koji je održan od 21. do 23. avgusta u umetničkom paviljnu tamošnjeg dvorca. Tumačili su akvarel u različitim tehnikama i medijima. Korzoportal. Foto: Savremena galerija Zrenjanin

Od 1956. godine kada je ustanovljena Umetnička kolonija Ečka na kojoj su stvarali slikari, grafičari i vajari, preko 1980. kada su osnovani i susreti umetnika koji se isključivo bave akvarelom, početkom 21. veka oba saziva su transformisana uz ideju šireg shvatanja i slike i akvarela, pa je dozvoljeno da umetnici koriste različite medije i tehnike.

Sa otvaranja, Slavica Popov

Ove godine selektori Sava Stepanov i Slavica Popov pozvali su šest umetnika: Mariju Avramović i Sema Vajldera koji rade kao par, performerku Danicu Bićanić, strip autore Branka Đukića i Aleksandra Raketića , kao i Mariju Šelić. “Odabrani umetnici u skladu sa savremenim umetničkim praksama sa lakoćom upotrebljavaju različite medije u svom stvaralaštvu, a nije im strano ni izražavanje u tradicionalnim likovnim tehnikama, odnosno u akvarelu. Bez obzira na izbor tehnike u svim radovima poštuju se osnovne karakteristike akvarela kao što su luminoznost, lazurnost, transparentnost i spontanost ili je u njihovom radu prisutan koncept protoka, fluidnosti koji se vezuje za vodu, a voda se vezuje za tehniku akvarela.  Umetnici su posvećeni različitim ličnim i univerzalnim temama, propituju realnost koja nas okružuje, različite društvene fenomene kao i normalnost koja nam je nametnuta, istražuju različite utopijske i distopijske svetove stvarajući prostor za izražavanje različitih kako pitanja i nedoumica tako i saznanja i mišljenja», rekla je na otvaranju kustoskinja Savremene galerije Zrenjanin, selektorka Slavica Popov.

Učesnici 42. Saziva akvarelista u proširenom sastavu

Rad Branka Đukića se sastoji od foto-dokumentacije koje je umetnik kupovao na buvljim pijacama. Na njima su različiti  prizori porodičnog života. Na svakoj fotografiji je intervenisano, čime je izbrisano tuđe, a inkorporirao sopstveno sećanje odnosno fikciju. Suprotno postupku rada u klasičnom stripu gde se obično crta na tuđi tekst (ili zamisao) ovde se na osnovu prizora na fotografiji rukopisom unosi sopstvena fikcija.

Animacije Marije Avramović sa programerom Samom Tvajdejlom u realnom vremenu žive u simbiozi sa radovima na papiru. Koristeći se estetikom video igrica i veštačkom inteligencijom, zajedno prave svetove koji se samostalno i bez prestanka obnavljaju ispred posmatrača.

Nova serija radova Marije Šević pod nazivom „Youth“ bavi se privremenošću i fenomenom mladosti. U izolovanom ambijentu, na Velikom ratnom ostrvu, aranžirane su  scene u kojima mladići aludiraju na potentnost i vitalnost, ali jednako neminovnu osuđenost na prolaznost u skladu sa protokom vremena.

Instalacija Danice Bićanić «Velike misterije» pripada procesu «Ciklusi» (performans / akcija) traje od 2015. godine i predstavlja svedočanstvo o svakodnevnim i povremenim umetničkim akcijama koje predstavljaju kontemplaciju određenih društvenih fenomena i same egzistencije. Svi ovi elementi i dokumenti, koji se usložnjavaju i menjaju vremenom zajedno čine jednu kontinuiranu promenljivu kompoziciju, sa fluidnim značenjem.

Aleksandar Rakezić je stranice časopisa replicirao mimetičkim postupkom sa idejom da nečemu svakodnevnom i profanom povrati status umetničkog dela. Serija akvarela i crteža prikazuje različite i gotovo nepovezane novinske oglase. Iako je na svakom od njih prikazana drugačija scena, oni su selektovani jer je u svakom od njih dotaknut i motiv higijene, ove scene asociraju na motiv vode, kupanje, prljavštinu i čistoću.

U kolekciji akvarela u Savremenoj galeriji Zrenjanin više je od 2800 radova – oko 800 akvarela i drugih umetničkih formi poput video radova ili instalacija.

PROČITAJTE I: mihizova-kuca-izlozba-slika-i-crteza-zadarske-grupe/, kultura-secanja-umetnicka-kolonija-ecka-60-godina/, umetnicka-kolonija-ecka-39-susret-akvarelista/

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *