U Galeriji Ogranka Srpske akademije umetnosti u Novom Sadu, otvorena je izložba Maje Erdeljanin (30. septembar 2021) „Druga polovina stvarnosti“. Korzoportal

Maja Erdeljanin

Boje na slikama, ali i slova pretočena u knjige, obeležja su stvaralaštva novosadske umetnice srednje, zrele generacije Maje Erdeljanin. Na izložbi u Ogranku SANU u Novom Sadu sažela je svoje likovno delo u tri ciklusa, svaki ovekovečen dahom i bojama prirode,  istovremeno otkrivajući posmatraču na svom umetničkom dlanu delove svojih putovanja i razmišljanja.

Maja Erdejanin o svojoj izložbi „Druga polovina stvarnosti“ – Smatram da u svakodnevnom životu ima previše loših stvari sa kojima se borim i pokušavam da ih promenim, ali bitke se dobijaju kada se borite „za“, a ne „protiv“. Ova tri ciklusa nadopunjuju se. Jedan je nastao kada sam u supermarketu dobila sličice za dečji album na kojima su bubice, leptiri, lavanda, vrapci, sve u lepim bojama što me je obradovalo. Istovremeno sam se rastužila. Mi smo nekada kao deca sakupljali sličice nečega što nije bio deo naše stvarnosti kao što je bio Sandokan ili divlje životinje, sada deci nudimo sličice onoga što nije deo njihove svakodnevice. Tako su nastale slike, moj ironičan način za šta se treba boriti. Ne, nemam ružišaste naočare, imam na dva oka različite dioptrije. Tako i živim, vidim dobro i ružno, tražim način da s tim izađem na kraj. Ono dobro želim da i drugi vide.

Na izložbi Maje Erdeljanin Druga polovina stvarnosti“ Danilo Vuksanović osvetlio je  umetnicino stvaralačko polje koje nije zasnovano samo na likovnostiSve asocijacije Maji služe da beleži svojevrstan dnevnik koji gradi ne samo na ovoj izložbi, već dugi niz godina. Ona i u literaturi pokušava da obuhvati ono o čemu razmišlja, što doživljava. Zbog toga njena izložba nije usmerena samo na likovnost, već i na druge umetničke aspekte Majine ličnosti koja se razvija u odnosu na stvarnost ne gubeći duhovnost, ironiju i lucidnost koje su joj svojstvene.

Izložba Maje Erdeljanin „Druga polovina stvarnosti“ u Galeriji Ogranka SANU u Novom Sadu traje do 14. oktobra 2021.

PROČITAJTE I: nova-knjiga-jovan-jaksic-pusenje-korone/, foto-esej-nekoliko-bezvremenih-dana/, /izlozba-svetlosti-mira-brtka-refleksije/, petrovaradinska-tvrdjava-okom-stranca/, poezija-dragica-stojanovic-selidba/

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *