U Muzeju Grada Beograda (15. novembar – 10. decembar 2018) održava se izložba slikara i konceptualnog umetnika Radomira Damnjanovića Damnjana (Mostar, 1935) koji živi i radi u Milanu i Beogradu.Damnjan – retrospektiva 1965-2018”, izložena dela su iz Kolekcije Trajković. Korzoportal na licu mesta. Foto: Oza

Postavka u Muzeju Grada Beograda

Na izložbi „Damnjan – retrospektiva 1965-2018“ čiji je autor Radomir Damnjanović Damnjan, izloženo je oko dvestotine radova iz njegovih jedanaest najznačajnijih ciklusa. U umetničkoj praksi dužoj od šest decenija, Radomir Damnjanović Damnjan  stvorio je raznovrstan opus delujući u dve kulturne celine – na jugoslovenskoj umetničkoj sceni do 1974. godine, nastavljajući umetničko delovanje u Italiji, pritom ne prekidajući veze sa sredinom u kojoj je ponikao.

Postavka u Muzeju Grada Beograda

Prve samostalne izložbe Radomir Damnjanović Damnjan priredio je u Beogradu, u Galeriji Grafičkog kolektiva i u Salonu Moderne Galerije i od tada je počeo njegov brzi uspon koji ga uvodi među reprezentativne predstavnike zemlje na mnogim izlagačkim projektima u inostranstvu, od Bijenala u Sao Paolu 1963. (dobitnik ugledne nagrade Vanda Svevo), preko nastupa u selekciji Jugoslavije na Bijenalu u Veneciji 1966. i 1976. godine, potom na Bijenalu u Tokiju 1967, do učestvovanja po pozivu na Dokumentima u Kaselu 1964.

Postavka u Muzeju Grada Beograda

U Beogradu je 1986. imao retrospektivnu izložbu u beogradskom Muzeju savremene umetnosti. Potom sledi italijanski period i njegova prva samostalna izložba u Milanu, u Studiju Karla Ortelija 1974. i u Fondaciji Mudima 1976. i 1996. godine. Nastavlja sa izlagačkom delatnošću do današnjih dana.

Postavka u Muzeju Grada Beograda

Povodom tekuće izložbe „Damnjan – retrospektiva 1965-2018“  u Muzeju Grada Beograda predstavljen je katalog Jerka Denegrija koji decenijama prati rad ovog umetnika, kao i treće prošireno i dopunjeno izdanje „Srpske umetnosti 1950-2000“ jednog od naših najznačajnih istoričara umetnosti koji se fokusira na savremenu umetnost, u izdanju Fondacije Kolekcija Trajković.

Postavka u Muzeju Grada Beograda

Radomir Damnjanović Damnjan ove godine imao je izložbu u beogradskoj Art galeriji  – “Damnjan/ Radovi na papiru 1957/1984”, izloženi radovi su vlasništvo privatnih kolekcionara Vladimira Krstonošića i porodice Mitić iz Beograda. Prethodne godine priređena mu je izložba u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine čiji kustos je bio Jerko Denegri. Retrospektivnu izložbu imao je u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu 1986. godine. Značajna je njegova saradnja sa grupom Gorgona, na čiji poziv je izlagao u njenom “Studiju G” 1962. u Zagrebu. Niz značajnih samostalnih izložbi koje je do danas održao u Italiji nastavljen je izložbom “Identita” u milanskoj Galeriji Federico Bianći Contemporary Art (2015).

PROČITAJTE I: kako-se-bastini-savremena-umetnosti-kratak-vodic-kroz-postavku-identiteta, savremena-galerija-zrenjanin-leto-sa-zbirkom, bijenale-umetnosti-u-pancevu-performans-u-fokusu, savremena-galerija-subotica-povodom-izlozbe-pop-art-i-odjeci, foto-esej-muzej-savremene-umetnosti-beograd-probudeni-div-i

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *