Pod krovom Savremene galerije Zrenjanin Andrea Ivanović Jakšić (1979) prvi put izlaže u svom gradu slike–objekate naslovljene „Čovek je priroda“. Izložba je otvorena 25. januara, traje do 17. februara. Vremenske odrednice su u suštini nebitne, ako je pred publikom Delo.

0 

 Andrea Ivanović Jakšić živi i radi u Zrenjaninu, ali iza tih konvencionalnih odrednica je njeno prisustvo kao umetnice koja se izražava u različitim medijima i formama vizuelnog, te izlaže  u Japanu, Mađarskoj, Švajcarskoj, Austriji. Njeni radovi nalaze se u privatnim kolekcijama širom sveta i korporativnoj kolekciji Philip Morris International-Niš Art Foundation.

9

Otvaranje izložbe, A.I.Jakšić (levo), Sunčica Lambić Fenjčev (kustoskinja izložbe)

Nakon učestvovanja na značajnim izložbama u svetu ovo je prvi put da Andrea Ivanović Jakšić izlaže umetnički opus u svom gradu. Umetnica se bavi različitim medijima i formama vizuelnog izražavanja, a njen celokupni opus, bilo da se radi o slikama, crtežima, objektima… posvećen je čoveku, biću i egzistenciji. Kao mnogi savremeni umetnici i Andrea Ivanović Jakšić je u potrazi za pitanjem šta znači biti čovek u današnjim okolnostima. Najnoviji ciklus Čovek je priroda oslobađa iskonsko u njoj, umetnica istražuje suštinu čovekovog bića, njegovu vezu sa prirodom i  otuđenje od prirode. U radovima koristi strukture čije su forme izgrađene od  prirodnih materijala – drveta (papir, karton), vode, vatre, pepela… Umetnica preispituje sopstvena unutrašnja osećanja, ali istovremeno njeni radovi predstavlјaju trag, svedočanstvo opažanja i osluškivanja čoveka, sveta, pojava i vremena u kome živimo.

Kustoskinja je Sunčica Lambić-Fenjčev.

Tekst i fotografije Savremena galerija Zrenjanin

PROČITAJTE I11-bijenale-akvarela-zrenjaninizlozba-na-cetiri-jezikadunavski-dijalozi-emotion-sta-nas-pokrecekorzo-portal-postoji-godinu-danaziva-umetnostmirko-lazovic-nova-umetnost

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *