U Muzeju Vojvodine predstavljeni su (20. maj 2019) dobitnici značajnih priznanja – Nacionalnog komiteta ICOM Srbija i Muzejskog društva Srbije “Mihailo Valtrović”. ICOM Srbija kao projekat godine nagradio je izložbu “Zaboravljeni čudotvorac – Kult Svetog Spiridona u srpskoj tradicionalnoj kulturi” autora Suzane Milovanović i Aleksandra Petijevića. Korzoportal na licu mesta.

Suzana Milovanović, Aleksandar Petijević, Muzej Vojvodine

ICOM Srbija dodelio je nagradu Suzani Milovanović i Aleksandru Petijeviću za izložbu 2018. godine  “Zaboravljeni čudotvorac – Kult Svetog Spiridona u srpskoj tradicionalnoj kulturi” ostvarenu u Muzeju Vojvodine (10. maj – 10. jun),  jer su dali izuzetan doprinos očuvanju i promociji kulturnog nasleđa Srbije i unapređenju međunarodne saradnje. Izložba je zasnovana na terenskim etnološkim, istovremeno arhivskim, muzeološkim i istraživanjima u crkvenim riznicama na prostorima Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Mađarske, Rumunije i Grčke. Dizajn izložbe delo je Jelene Dobrović Bojanović.

Izložba “Zaboravljeni čudotvorac – Kult Svetog Spiridona u srpskoj tradicionalnoj kulturi” izuzetan je muzeološki poduhvat koji je trajao deset godina, a sve je počelo kada je Aleksandar Petijević otputovao na Krfu.

Aleksandar Petijević: Pre desetak godina kada sam prvi bio na Krfu, u gradu Krfu gde se nalazi  hram posvećen Svetom Spiridonu u kome se čuvaju mošti ovog sveca, na moje prijatno iznenađenje otkrio sam dva srpska devetnaestovekovna srebrna priloga – poveće srebrno kandilo iz 1862, poklon Hristifora Tuzlića rodom iz Sarajeva, trgovca koji je živeo u Trstu. Drugi je bio još značajniji –  masivna srebrna dijadema u formi cvetne girlande koja se četiri puta godišnje postavlja iznad svetiteljivih moštiju, kada se one u procesiji gradskim ulicama izlažu u uspravnom položaju. To je bio dar Marije Kovačević, Srpkinja iz Trsta iz 19. veka. U Trstu je bila najstarija srpska dijaspora tog vremena, tamošnja crkva nosi ime Sv. Spiridona, pa nije neobično da su Srbi iz te dijaspore slali darove iz poštovanja prema ovom svecu.   

Crkva Sv. Spiridona u Trstu

„Kult Sv. Spiridona nastao je na prostoru poznoantičkog Kipra, odakle se, preko srednjovekovnog Carigrada i mletačkog Krfa proširio na čitav Balkan. U srpskoj tradiciji kult ovog svetitelja može se pratiti od srednjeg veka. Stolećima je Sv. Spiridon bio jedan od najpoštovanijih čudotvoraca u srpskom narodu, o čemu svedoče freske, ikone i hramovi koji su mu posvećeni… Svoj procvat kult Sv. Spiridona doživljava u novovekovnoj istoriji, naročito tokom 18. veka – u gradskim sredinama barokne epohe. U gradovima sa razvijenom pomorskom privredom na Jadranskom primorju on se javlja kao zaštitnik pomorstva, u gradovima Karlovačke mitropolije kao zaštitnik zanatstva…“ (Aleksandar Petijević, Zaboravljeni čudotvorac, Muzej Vojvodine, 2018).

Iz monografije „Zaboravljeni čudotvorac“, A. Petijević, Crkva Sv. Spiridona u Skradinu (levo), Riznica Crkve Sv. Ilije u Zadru

Nagrada Muzejskog društva SrbijeMihailo Valtrović“ za 2018. u kategoriji pojedinca ili autorskog tima dodeljena je autorima Muzeja prisajedinjenja u Novom Sadu (Muzej Vojvodine): Dragu Njegovanu, Zoranu Veljanoviću i Jeleni Dobrović Bojanović.

PROČITAJTE I: muzej-vojvodine-virtuelna-avantura-muzejska-e-sveznalica/nevena-debljovic-ristic-manastir-sopocani-750-godina-postojanja,  ivan-stevovic-sakralna-arhitektura-srednjovekovne-srbije/knjizevni-vodic-kroz-trst, /novi-jerusalim-u-srednjovekovnoj-srbiji, ko-leci-ranjenu-sliku, aleksandar-medovic-arheobotanicka-basta-muzeja-vojvodine

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *