Projekcijom filma „Moj jutarnji osmeh“ debitantskog ostvarenja reditelja Marka Đorđevića (20. april 2021) kreativni centar PROSTOR  posle zatvaranja izazvanog pandemijom, otvara vrata za aktivnosti koje u najširem tematskom značenju obuhvataju muziku-film-pozorište. Počelo je s filmom. korzoportal

Film „Moj jutarnji osmeh“ koji je prikazan u ambijentu PROSTOR-a u Gradiću (Podgrađe Petrovaradinske tvrđave) debitantsko je rediteljsko ostvarenje Marka Đorđevića koje je na Beogradskom festivalu autorskog filma 2019. dobio Grand Prix. Godinu dana kasnije nagrađen je i na Motovunskom filmskom festivalu. Ova projekcija uvod je u planirani dvodnevni filmski maraton u junu, u prostoru kreativnog centra PROSTOR.

Deo kreativnog tima

PROSTOR će u junu biti biti podijum za panel diskusije o savremenoj muzici, odnosno kako se muzika 90-ih godina reflektovala na današnju scenu. Učesnici su reper Ivan Ivanović Juice, mladi umetnik iz Beograda Kene Beri i teoretičar domaće hip hop muzike BeGe Fank. Kako za korzoportal kaže Lea Kotlica u planu je i jedna tiha, junska svirka.

Asocijacija Inbox sa sedištem u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave (PROSTOR) partner je u dvogodišnjem evropskom projektu “Priče iza gradova” . Lea Kotlica objašnjava “da istražujemo neispričane priče iz  Gradića kako bismo kroz nove narative prikazali identitet ne samo Gradića, već Petrovaradina, ali i Novog Sada da prevaziđemo stereotipe poput Novi Sad je Srpska Atina, Petrovaradinska tvrđava je Gibraltar na Dunavu“.

U evropskom projektu „Priče iza gradova“ u Kome su Rijeka, Novi Sad i Temišvar, junski finiš obuhvata nekoliko događaja – multimedijalnu izložbu u PROSTOR-u, izložbu u jednom stanu u Gradiću i projekciju radova na otvorenom. U okviru istog projekta sledi promocija – „Knjiga o Petrovaradinu“ što je nastavak objavljene knjige „Priče iz Petrovaradina“. „Ova istraživanja istorijskih činjenica su podloga za naš obuhvatni projekat koji smo nazvali „Prostor, Pojave, Ljudi“, jer ono što je bila prošlost, značajno je za budućnost, za građane“, tumači Lea Kotlica.

PROČITAJTE I: intervju-olivera-skoko-zelim-da-ostanem-zdrava-telom-i-duhom/, casopis-dometi-dve-decenije-od-smrti-vojislava-despotova/, post-festum-koncert-petrovaradinska-tvrdjava-barutana-josif/, kreativni-centar-prostor-filmsko-vece-mladih-autora/, prostorna-politika-split-gradanska-akcija/, suburbium-javni-prostor-u-gradu-kultura-koriscenja/

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *